Aardbevingen geregistreerd aan de Costa Brava in Gerona

Aardbevingen geregistreerd aan de Costa Brava in Gerona
Beeld: 123rf

Aardbevingen geregistreerd aan de Costa Brava in Gerona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – Inwoners van de Costa Brava en de provincie Gerona hebben wellicht de aardbevingen van afgelopen uren kunnen merken. Het gaat om een aardbeving en twee zogenaamde zeebevingen of onderzeese aardbevingen voor de kust van de Costa Brava.

De zwaarste van de drie geregistreerde aardbevingen had een kracht van 3,3 op de schaal van Richter en werd door het Spaanse Geografische Instituut om 12.40 uur gemeten. Het epicentrum lag circa 2 kilometer onder de gemeente Cassà de la Selva en Llagosta.

Inwoners van gemeenten in de comarcas Baix Empordà en de la Selva en Gironès hebben deze beving, zeker vanwege het tijdstip, kunnen voelen.

Eerder vond er om 4.09 ‘s nachts op 3 kilometer diepte onder Middellandse Zee ter hoogte van Palamos ook een aardbeving (of aardschok) plaats van 2,4 op de schaal van Richter.  

Vrijdagavond om 21.40 uur vond de lichtste beving of aardschok plaats van 1,9 op de schaal van Richter die ook voor de kust van de Costa Brava ter hoogte van Tossa de Mar gemeten werd.

LEESTIP:
Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud