10x spannende en leuke Spaanse films en series op Netflix

10x spannende en leuke Spaanse films en series op Netflix
Beeld: Freepik

10x spannende en leuke Spaanse films en series op Netflix

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Gelukkig blijft Netflix goede Spaanstalige series en films en documentaires over Spanje online zetten. Het Spanje magazine ESPANJE! heeft een overzicht van tien films en series die eind 2021 en begin 2022 werden toegevoegd met de trailers erbij uitgezocht. Van een vijfdelige documentaire over Franco tot een erotische komedie, een kostuumdrama en een horrorfilm.

We weten allemaal inmiddels wel dat de Spaanse films en series erg populair zijn, niet alleen bij de Netflix-kijkers in Spanje zelf en andere Spaanssprekende landen maar ook wereldwijd inclusief Nederland en België. Gelukkig plaatst Netflix regelmatig nieuwe films en series in het Spaans op het platform en de hieronder gemelde series en films zijn een greep uit het complete aanbod. Het Spanje magazine ESPANJE! heeft de leukste en spannendste in een top 10 lijst gezet.

1. El Páramo

Als je zin hebt in anderhalf uur griezelen is El Páramo ideaal. In een houten huis op de Spaanse prairie woont Diego met zijn vader en moeder. Ze hebben zich afgezonderd van de rest van de wereld waar oorlog en honger heerst. Ze vertellen elkaar griezelige verhalen, maar het verhaal over de mysterieuze dood van zijn tante en het gruwelijke beest mag niet verteld worden. Als de vader het huis een tijdje moet verlaten, komt het beest op bezoek en moet de kleine Diego zijn moeder (gespeeld door Inma Cuesta) beschermen. Met een prachtige rol voor de tienjarige acteur Asier Flores als Diego.

2. Rebelde

Rebelde is de nieuwe Spaanstalige serie die begin januari op Netflix verscheen. De serie – een remake van een Argentijnse telenovela – lijkt sterk op populaire series als Gossip Girl en Élite. Ook deze keer draait het namelijk om studenten die op een exclusieve kostschool zitten. En net als bij Élite en Gossip Girl is er een bonte mengeling aan leerlingen op de school te vinden. Maar Rebelde heeft iets extra’s. Het draait in de serie namelijk ook veel om muziek en natuurlijk hebben de leerlingen een eigen band. Tegelijkertijd gaat het over de vete tussen de rijke en de arme leerlingen van de school. De rijkeluiskinderen hebben zich verenigd in de geheime Logia, die  alles in het werk stelt om de armere studenten weg te jagen.

3. Las leyes de la frontera

Girona, 1978: Een verliefdheid zorgt ervoor dat een gepeste tiener nieuwe vrienden maakt in een zomer vol inbraken, overvallen, liefde en nog veel meer. In deze politiefilm geeft Daniel Monzón, die al zeven speelfilms maakte, ruim baan aan de couleur locale. In het verhaal, dat gebaseerd is op de succesvolle roman van Javier Cercas, zijn de grenzen uit de titel minder geografisch dan symbolisch. Dit ondanks het feit dat de actie plaatsvindt in de stad en de provincie Girona, vlakbij de grens van Spanje en Frankrijk. Hier hebben de grenzen eerder te maken met de tijd, met cultuur, geschiedenis en vooral met klassenkwesties. Het verhaal speelt zich af in de late jaren ’70, vlak na de dood van Franco, waarin de hoofdpersonen en de maatschappij op zoek gaan naar vrijheid. Hoewel plaats van handeling Catalonië is, is dit echt op en top een Spaanse film.

4. La creación de Malinche

De beroemde Spaanse componist Nacho Cano, die composities schreef voor de koning en de Olympische Spelen, maakt nu ook musicals. Zijn laatste musical draait om het liefdesverhaal van Malinche en Hernán Cortés, dat samenviel met de komst van de Spanjaarden in Amerika. In deze documentaire wordt het creatieve proces van Cano’s werk uitgebreid getoond. Met de hulp van historici, muzikanten, kunstenaars, acteurs en anderen tracht hij zijn versie van het verhaal tot leven te wekken.

5. La venganza de las Juanas

Deze Latijns-Amerikaanse hitserie heeft inmiddels ook heel wat Europese huiskamers veroverd. La venganza de las Juanas is een Mexicaanse remake van een Colombiaanse soapserie uit 1997. Het pakkende verhaal draait om vijf vrouwen die tijdens een vakantie ontdekken dat ze alle vijf Juana heten en dezelfde moedervlek hebben. De vrouwen leiden totaal verschillende levens – zo is de ene een non en een andere danseres – maar slaan de handen in elkaar om uit te pluizen wat er aan de hand is. Natuurlijk ligt een verklaring in een geheim uit het verleden. Als je verslaafd raakt aan deze 18-delige serie, zul je beslist een tweede deel willen. En de cliffhanger wijst er ook op dat het hier niet bij zal blijven.

6. Donde caben dos

Eind november bracht Netflix deze film, die eerder in de bioscopen draaide, uit. Het is een gedurfde komedie met veel verschillende verhaallijnen en één rode draad: erotiek. “A comedy with a happy ending.”  is de veelzeggende ondertitel. Een groep verschillende mensen ontdekt gedurende één nacht vele dingen over henzelf en hun relaties wanneer ze naar parenclub Paraíso gaan. Zo tracht het lang getrouwde stel Paco en Claudia nieuwe emoties te ervaren door te swingen. Levensgenieter Clara kijkt uit naar een gezellige tijd met haar neef Pablo, maar hij is opeens saai geworden en werkverslaafd. Raúl, zijn eenzaamheid zat, ontmoet een andere man tijdens zijn bezoek aan Paraíso. En Alba gaat samen met een vriendin op zoek naar haar verlovingsring na een waanzinnige avond in de club. Humor en seks, een gewaagde combinatie.

7. Una Navidad no tan padre

Op 21 december 2021 verscheen Una Navidad no tan padre op Netflix. Deze nieuwe Mexicaanse film laat zien dat niet alleen Amerikanen goede kerstfilms kunnen maken. En dit keer niet in de sneeuw maar aan het strand. Don Servando en zijn hippiefamilie brengen Kerstmis door bij een familielid, Doña Alicia. Deze veeleisende oudere vrouw wordt al snel Don Servando’s ultieme vijand. Alle ingrediënten zijn aanwezig om het een zeer onaangename kerst te maken. Heerlijke vrolijke film, niet alleen voor decemberdagen.

8. Die wahrheit über Franco

Wie was Francisco Franco, waar kwam hij vandaan, hoe kwam hij aan de macht en welke rol speelden de kerk, Duitsland en de VS om hem aan de macht te houden? In de ZDF-documentaire Die wahrheit über Franco – Spaniens vergessene Diktatur vertellen vermaarde Duitse, Spaanse, Amerikaanse en Britse historici en ooggetuigen over de dictatuur van die kleine man uit Galicië, die de Spanjaarden decennialang met ijzeren hand regeerde en terroriseerde. In de vijfdelige serie wordt de Spaanse caudillo afgeschilderd als een meedogenloze opportunist, die als een vorst over Spanje heerste. In vier afleveringen (plus een overbodige vijfde aflevering die herhaalt wat er eerder is gekomen), wordt meer dan een halve eeuw geschiedenis van Spanje samengevat. Een aanrader voor iedereen die meer over het recente Spaanse verleden wil weten. ESPANJE! heeft ook een recensie geschreven die je HIER kunt lezen.

9. El tiempo que te doy

Sinds november is deze nieuwe romantische Spaanse serie van Netflix te zien. Lina doet een poging om haar grote liefde Nico te vergeten met wie ze negen jaar lief en leed deelde. Maar dat valt haar niet gemakkelijk.  Ze probeert meer op zichzelf te focussen; ze verhuist, zoekt een nieuwe baan en probeert nieuwe dingen uit. Maar de breuk tussen haar en Nico was pijnlijk en Lina blijft lang in het verleden hangen. Hoe meer de tijd verstrijkt, hoe beter het haar lukt om weer in het heden te leven. De hoofdrollen worden gespeeld door Nadia de Santiago en Álvaro Cervantes. Hoofdrolspeelster De Santiago regisseerde de serie ook, samen met Pablo Santidrián en Inés Pintor.

10. La cocinera de Castamar

Deze twaalfdelige serie staat al een paar maanden op Netflix, maar als je van kostuumdrama’s houdt mag je ‘m zeker niet missen. De serie speelt zich af in Madrid in 1720 en gaat over Clara Belmonte (Michelle Jenner) een kokkin die – op de vlucht voor een pijnlijk verleden waarin haar vader, werd beschuldigd van verraad – verliefd wordt op de hertog van Castamar, Diego (Roberto Enriquez) beantwoordt haar liefde maar de familie wil er een stokje voor steken. Diego’s moeder, Doña Mercedes wil dat hij trouwt met de nobele Amelia Castro zodat het hertogdom nakomelingen krijgt. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog de markies van Soto, Enrique de Arcona die niet alleen Doña Mercedes helpt, maar ook wraak wil nemen op Diego. De serie is gebaseerd op  een roman van Fernando J. Múñez.

Ga naar de inhoud