Maandag is het een trieste ‘blue monday’ maandag in Spanje

Maandag is het een trieste “blue monday” maandag in Spanje
Beeld: 123rf

Maandag is het een trieste ‘blue monday’ maandag in Spanje

MADRID – Maandag 17 januari (2022) is de meest trieste dag van het jaar. Dit noemt men in het Engels “blue monday” of in het Nederlands “blauwe maandag”. Er is niet echt een Spaanse naam voor dit fenomeen maar ongeacht zullen veel Spanjaarden zich ook “blue” of “blauw” of “azul” voelen op deze internationale trieste dag.

Het gaat in dit geval om de derde maandag van het nieuwe jaar waarop onderzoekers jaren geleden al ontdekten dat de mensen triester zijn dan normaal. Daarom noemt men deze maandag dan ook de trieste dag van het jaar oftewel “blue monday”.

Maar waarom is deze derde maandag van het jaar dan zo’n trieste dag? Daar zijn enkele factoren voor. Als eerste het weer, koud, nat en donker op de meeste plaatsen waardoor mensen zich sneller triest of unhappy voelen, iets wat overigens niet overal in Spanje geldt.

Daarnaast ook economische motieven na de drukke en vaak dure kerstdagen en het nog niet ontvangen hebben van een salaris. Ook heeft het niet kunnen voldoen aan de vele nieuwjaarsvoornemens een invloed op het blauwe en trieste gevoel. Zo zijn er veel mensen die bijvoorbeeld zeggen te stoppen met roken of naar de gym te gaan maar dat rond deze tijd van het jaar al niet meer doen.

Toch even iets positiefs voor diegene die last hebben van een Blue Monday … over 59 dagen (20 maart) begint de lente weer 🙂

Blauwe maandag

Vergelijk de Blue Monday overigens niet met de Nederlands term blauwe maandag want dat is iets compleet anders . De uitdrukking blauwe maandag staat namelijk voor een korte duur periode of een een periode die niet veel betekenis had. Iemand die een blauwe maandag heeft gewerkt heeft nauwelijks ervaring opgedaan. Een verkering van een blauwe maandag is ook niet echt een serieuze relatie geweest.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.