Twee skiërs in een week tijd om het leven gekomen in de Spaanse Pyreneeën

Twee skiërs in een week tijd om het leven gekomen in de Spaanse Pyreneeën
Beeld: Astún / Freepik

Twee skiërs in een week tijd om het leven gekomen in de Spaanse Pyreneeën

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In slechts zeven dagen tijd zijn bij het skigebied Astún in de Spaanse Pyreneeën in de provincie Huesca (Aragón) twee skiërs om het leven gekomen. In beide gevallen gaat het om skiërs die off-piste aan het skiën waren dus buiten de officiële gemarkeerde pistes wat altijd gevaarlijk kan zijn.

Afgelopen vrijdag overleed een 71-jarige skiër uit Barcelona toen hij in een ravijn viel tijdens het off-piste skiën. Het dodelijke ongeval gebeurde in het gebied Truchas in het skigebied Astún dat naast het skigebied van Candanchu in de Aragonese Pyreneeën ligt. De oudere skiër stond bekend als ervaren maar had geen kennis van het gebied waar hij buiten de pistes skiede. 

De skiër kwam daarbij in de ravijn terecht, viel naar beneden en liep ernstige verwondingen op. De reddingsdiensten waren snel ter plaatse en ondanks dat een helikopter werd ingezet om de skiër naar een ziekenhuis te vliegen, kwam de hulp voor hem te laat. Hij overleed ter plaatse.

De woensdag daarvoor overleed ook al een 19-jarige skiër uit Monzón (Huesca) tijdens het off-piste skiën in hetzelfde skigebied. Ook deze jonge skiër kwam in een ravijn terecht en kwam daarbij hard ten val met ernstig hoofdletsel tot gevolg. De reddingsdiensten slaagden erin hem levend uit de ravijn te halen en hem per helikopter naar het ziekenhuis in Zaragoza te vliegen maar daar overleed de jonge 19-jarige off-piste skiër alsnog.

De kans dat je tijdens het skiën om het leven komt is niet groot maar de kans wordt vergroot als je gevaarlijk gaat skieën zoals off-piste. de meeste fatale ongevallen gebeuren als men buiten de aangegeven en gemarkeerde pistes gaat skiën en risico’s neemt of men te maken krijgt met een lawine.

Ga naar de inhoud