menu

10x redenen waarom je in Spanje geen last hebt van de ‘Blue Monday’ of ‘deprimaandag’

Oeps ... foto ontbreekt!

10x redenen waarom je in Spanje geen last hebt van de ‘Blue Monday’ of ‘deprimaandag’

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Deze maandag is het ‘Blue Monday’ wat de meest trieste of depressieve dag van het jaar wordt genoemd. Uiteraard zijn er veel redenen waarom iemand zich triest kan voelen zoals onderzoekers al jaren geleden hebben aangegeven, maar moet je in Spanje ook last hebben van de deprimaandag? We geven 10 redenen waarom het wonen in Spanje helemaal geweldig is en je als nieuwe inwoner van het land niet triest hoeft te zijn.

Zoals bekend heeft Spanje een grote toeristische aantrekkingskracht op veel Nederlanders, Belgen en andere Noord-Europeanen waarvan er ook steeds meer zijn die wel in Spanje zouden willen wonen of dat al gedaan hebben. Spanje heeft als land de mensen veel te bieden: het weer, de natuur, cultuur, gastronomie, het relaxte leven, stranden, aardige mensen etc.

Daarom dus even een kort overzicht van 10 redenen waarom het wonen in Spanje gewoon geweldig is. Heb je nog tips, ideeën, zijn we wat vergeten of op/aanmerkingen, laat het hieronder weten in een reactie op dit artikel. Het is altijd leuk om van de lezers iets te horen 😉

1- Klimaat

Ongetwijfeld zijn er veel Nederlanders en Belgen naar Spanje verhuisd omdat ze het gehad hebben met de grijze, koude en regenachtige dagen en liever in een land en regio willen wonen waar men gemiddeld meer dan 300 dagen zon heeft per jaar. Op veel plaatsen langs bijvoorbeeld de Middellandse Zee en op de Balearen zijn de winters mild met aangename temperaturen, kan men spreken van een heerlijke lente en rustige herfst, maar kan het in de zomer behoorlijk warm worden.

Het is voor veel emigranten dan ook helemaal geweldig om zoveel mooie, zonnige en warme dagen te hebben waarbij als het regent men nog steeds kan spreken van Spaanse regen die toch net wat aangenamer kan zijn dan de Noord-Europese regen (ook omdat deze buien vaak kort maar krachtig zijn).

2- Cultuur en natuur

Spanje staat met 44 monumenten en natuurgebieden als nummer 3 op de lijst van UNESCO en dat is mooi als je er bent gaan wonen. Zo is er altijd wel wat te bekijken als je even in de auto stapt en, net zoals de Spanjaarden zelf, op vakantie gaat in eigen land.

Van de Moorse cultuur in het zuiden naar Gaudí in het Noordoosten en de overweldigende natuur van de Pyreneeën, Picos de Europa etc. Spanje is een van die landen waar je elke vakantie wel iets anders kunt bekijken en waar je bijna nooit uitgekeken raakt, ook niet als je er al woont.

3- Gastronomie

Spanje is het land van de Middellandse Zee keuken en bekend vanwege onder andere het gezonde Middellandse Zee dieet (dieta mediterranea) wat bestaat uit alleen maar verse producten die gezond zijn voor je en een perfecte balans vormen. Of je nu van de tapas, pintxos, paella, marisco (vis), carne (vlees) of verduras (groente) houdt … er is voor elk wat wils.

Tel daarbij de vele goede restaurants (waarvan diverse met Michelin-sterren) op en het feit dat men heerlijk lang de tijd neemt om uitgebreid te eten of dineren, en de gastronomie is een feestje. Lekker lang op een terras aan het water zitten genieten van een menu del día (dagmenu) terwijl het dagelijkse leven aan je voorbij gaat, is een van die dingen die je makkelijk kunt doen in Spanje.

4- Mensen

Spanjaarden zijn over het algemeen (maar afhankelijk van waar je woont) erg vriendelijk en behulpzaam. Dat zal dus niet overal gelden, maar over het algemeen is dat de regel en gedachte van veel geëmigreerde Nederlanders en Belgen. Mocht je de Spaanse taal niet machtig zijn dan is men meestal niet te beroerd om je te helpen, maar mocht je wel Spaans (of een klein beetje) spreken dan gaat er een wereld voor je open.

5- Mañana

Spanje is het land van het bekende “mañana” wat letterlijk “morgen” betekent, maar dat ook wel gebruikt wordt voor “later”. Het is eigenlijk geen Spaans woord maar een levenswijze waar veel buitenlanders wel eens moeite mee hebben. Vaak (maar niet altijd) wordt alles met een korreltje zout genomen en zegt men een ding terwijl men iets anders toont.

Het is echter ook deze relaxte houding die ervoor zorgt dat veel Nederlanders en Belgen in Spanje gaan wonen, weg van de hectiek, haast en drukte. Het “mañana” gevoel kan echter wel lastig zijn als je iets voor elkaar wilt krijgen waarbij je geduld regelmatig op proef wordt gesteld.

6- Sociaal

Het wonen in Spanje is een sociale happening waarbij het zeer gebruikelijk is om alles aan de kant te zetten om gezellig (overigens een woord wat niet bestaat in het Spaans al kan men acogedora gebruiken) met je vrienden, collega’s of familie iets te gaan doen. Dat kan iets drinken zijn, tapas eten, op een terras zitten, naar het strand gaan, sporten etc.

Het sociale leven in Spanje is in de ogen van veel buitenlanders stukken beter dan in eigen land. Men neemt nog de tijd voor elkaar waarbij men elkaar ook graag wil helpen indien nodig. Ook de familiebanden zijn veel sterker en het komt regelmatig voor dat hele families in een weekend bij elkaar komen en men elkaar regelmatig ziet.

7- Siesta

Het klinkt bij veel Nederlanders en Belgen die in eigen land wonen heel raar, maar tussen de middag voor een uurtje ofzo je ogen even lekker dicht doen tijdens de siësta is hartstikke fijn en daarnaast ook nog eens gezond. In de tegenwoordige drukke samenleving van haasten, snel alles doen en drukte is even een moment van rust nemen heel welkom.

Helaas is de dagindeling in Nederland en België daar niet op ingesteld, maar in Spanje zijn ze dat wel. Het komt weliswaar steeds minder voor en veel mensen komen er ook in Spanje niet meer aan toe maar, als je kunt moet je het zeker doen … gewoon voor 45 tot 60 minuten je ogen dicht, telefoon en televisie uit en slapen of rusten. Een siësta doet wonderen?

8- De taal

Voor veel Nederlanders en Belgen is het spreken van het Spaans iets geweldigs. Het is niet alleen een mooie taal om te spreken, maar ook prettig om naar te luisteren. Veel buitenlanders zijn als ze naar Spanje verhuizen al helemaal voorbereid en spreken en lezen het Spaans redelijk tot goed, maar anderen kiezen ervoor om de taal pas al doende in het land te leren.

Het spreken van het Spaans is absoluut aan te bevelen als je naar Spanje verhuist. Het zorgt er niet alleen voor dat je leuker zult wonen tussen de Spanjaarden, er zal ook een wereld voor je open gaan als je alles en iedereen beter begrijpt.

9- Betaalbaar

Wonen in Spanje hoeft niet veel geld te kosten. Uiteraard is de grootste kostenpost het kopen (of huren) van een woning, maar daarbuiten vallen de kosten op zich nog wel mee. Uiteraard zijn er genoeg dingen die in Nederland en België misschien goedkoper zijn of hetzelfde geprijsd, maar dan beter zijn, maar Spanje is geen duur land.

Dat is al te merken in de supermarkten waar veel artikelen beter geprijsd zijn dan in Nederland of België. Dat is te merken bij het benzinestation waar het vullen van je benzine/diesel tank goedkoper zal zijn. Dat is al te merken bij het betalen van de wegenbelasting (vergeleken met Nederland en België is dat een lachertje). Het is te merken in de restaurants en bars waar koffie, fris, bier en vooral wijn goedkoper zijn dan in Nederland en België.

Maar houd er rekening mee dat Spanjaarden over het algemeen veel minder verdienen dan in Nederland en België wat er dus voor zorgt dat het leven voor een buitenlander in Spanje aangenaam en goedkoop kan zijn, maar voor een Spanjaard met een minimum inkomen weer erg duur.

10- Het leven op straat

Als je van een leven op straat houdt dan is Spanje het perfecte land. Uiteraard helpen de temperaturen heel erg mee, maar de mentaliteit van de inwoners van Spanje is ook belangrijk. Het is heel normaal om op straat met vrienden af te spreken en om op een terras iets te gaan drinken met tapas erbij. Na de middagmaaltijd een “paseo” of wandelingetje doen voor de spijsvertering zie je ook nog steeds, en dan het liefst in groepsverband.

Naast het leven overdag komt alles pas echt tot leven na ongeveer 19 uur waarna de winkelcentra en winkelstraten vollopen, supermarkten bezaaid zijn met mensen, terrassen propvol zitten en het tot lang na etenstijd nog een gezellige boel is op straat (of beter gezegd buiten de deur).

Heb jij nog redenen waarom je in Spanje bent gaan wonen en die niet op deze top 10 lijst staan? Laat het ons dan weten door middel van een reactie op dit artikel. Ongetwijfeld zijn er meer redenen om in het mooie Spanje te gaan wonen?