Prijzen oranje gekleurde butaangasflessen dalen begin 2023 in Spanje

Prijzen oranje gekleurde butaangasflessen dalen begin 2023 in Spanje
Beeld: Canva

Prijzen oranje gekleurde butaangasflessen dalen begin 2023 in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds mei 2022 (met verlenging tot 30 juni 2023) zijn de prijzen voor de oranje gekleurde butaangasflessen bevroren in Spanje om te voorkomen dat deze vanwege de prijsstijgingen te duur zouden worden. De prijs was vastgesteld op 19,55 euro voor een 12,5 liter fles, maar op de derde dinsdag van de maand januari 2023 zal deze prijs verder dalen naar 17,66 euro

Er zijn in Spanje nog heel veel mensen die geen aardgasaansluiting in huis hebben en gebruikmaken van de (meestal oranje gekleurde) butaangasflessen (bombona domestica butano). Je ziet ze vaak nog staan op de balkons of in de tuin en ze worden gebruikt voor het koken, warm water of de verwarming in huis. 

In Spanje zijn ongeveer acht miljoen huishoudens die nog gebruikmaken van de butaangasflessen (GLP envasado). Jaarlijks worden er 68 miljoen butaangasflessen verbruikt waarvan 53 miljoen te maken hebben met de gereguleerde maximumprijs. Het gebruik van butaangasflessen is sinds 2009 echter met 20 procent achteruit gegaan. 

De gangbaarste butaangasflessen van 12,5 kilo kosten vanaf dinsdag 17 januari 0,97 euro minder waarna de kostprijs komt te staan op 17,66 euro per ‘bombona de butano’. Dat is de laagste prijs sinds de bevriezing van de prijzen op 19,55 euro in mei.

De maximale verkoopprijs voor de ‘bombona de butano’ van 8 tot 20 kilo is in Spanje niet geliberaliseerd en de waarde wordt tweemaandelijks (bimensualmente) herzien waardoor de volgende herberekening zal plaatsvinden op de derde dinsdag van maart 2023.

Ga naar de inhoud