Wat is de vrucht van de Johannesbroodboom die zo in trek is in Spanje?

Wat is de vrucht van de Johannesbroodboom die zo in trek is in Spanje?
Beeld: Canva

Wat is de vrucht van de Johannesbroodboom die zo in trek is in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We zijn nooit te oud om iets bij te leren. Voor velen is de algarrobo, een boom die het vooral goed doet in een warm klimaat, waarschijnlijk onbekend. In het Nederlands heet de boom de Johannesbroodboom, en diens zoete vrucht is in Spanje steeds meer in de mode bij de bereiding van diverse voedingsmiddelen.

De Johannesbroodboom is een grote boom waaraan honderden tot duizenden peulvruchten bengelen. Die vruchten bestaan uit een soort van lang omhulsel, waarin zaadjes in een zoete substantie zitten. Ze luisteren naar de naam algarroba of Johannesbrood, en waren in Spanje van groot belang in de moeilijke tijd na de Tweede Wereldoorlog. De vrucht heeft namelijk een hoge voedingswaarde en is als zoetstof een goede vervanging voor suiker. 

Midden twintigste eeuw was het product trouwens ook belangrijk voor de ontwikkeling van veevoeders. “Johannesbrood was de benzine die ons toestond dieren te gebruiken als werkkracht of voor de kweek”, vertelt Guillermo Alzaga, lid van een natuurvoedingsorganisatie in Teruel. “Het is een prachtige zoetstof die 50% suikers bevat, die traag worden opgenomen doordat ze veel vezels bevatten”. 

Maar Johannesbrood is niet alleen goed als zoetstof. De vrucht wordt tegenwoordig in heel wat producten verwerkt. In olijfolie bijvoorbeeld, als bindingsmiddel in de voedingsindustrie (de zaadjes dan) of als bloem. Die bloem wordt in de patisserie vaak gebruikt als veganistisch alternatief voor eieren of melkproducten.

Als je eens een Johannesbroodboom wilt zien, heb je de meeste kans rond het Middellandse Zeegebied. De boom vraagt zo goed als geen onderhoud en geeft bovendien vrij constant en evenredig vruchten. Er komen dus vast en zeker nog heel wat toepassingen op de markt.

Ga naar de inhoud