De Costa Blanca heeft maandagnacht een van de warmste januarinachten ooit gemeten. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet werd het in de provincie niet kouder dan 19,4 graden. Normaal liggen de temperaturen in januari een stuk lager. Aemet waarschuwt dat de extreem hoge temperatuur voor deze tijd van het jaar zorgwekkend is. Precies 139 jaar geleden beleefde de regio juist extreem koud weer, met temperaturen tot 7 graden onder nul.
De minimumtemperatuur in Pego, in de provincie Alicante, kwam in de nacht van zondag op maandag niet onder de 19,4 graden Celsius. In andere plaatsen werden vergelijkbare tropische waarden gemeten, zoals 17,5 graden in Alicante stad, 15,8 graden in Benidorm en 15,1 graden in Xàbia.
De extreem hoge minima werden niet alleen in Alicante genoteerd. Ook elders in de regio Valencia bleef het erg warm: Miramar 18,5 graden, Sagunto 16,4 graden, Valencia 16,3 graden, Castellón 16,2 graden, Xàtiva 15,4 graden, Polinyà de Xúquer 15,1 graden, Barx 15 graden en Llíria 14,7 graden.
Volgens Aemet zijn dit temperaturen die normaal gesproken in mei of juni worden gemeten. De ongekend warme januarinacht is dan ook zeer uitzonderlijk.
De extreem hoge temperaturen worden veroorzaakt door warme lucht vanuit de Sahara, die via de Middellandse Zee Spanje bereikt. Doordat de wind uit het zuiden waait, wordt deze tropische lucht aangevoerd. Bovendien zorgt de bewolking ervoor dat de warmte ’s nachts minder snel verdwijnt. Ondanks de wolkendekken is er nauwelijks neerslag gevallen.
De anomaal warme januarinacht heeft verschillende gevolgen:
- Flora en fauna raken in de war door het voorjaarsweer. Planten lopen uit en dieren worden actief. Dit kan gevaarlijk zijn als het toch nog gaat vriezen.
- De kans op bosbranden neemt toe. Door de droogte en warmte is het brandgevaar groot.
- De opwarming van de aarde wordt zichtbaar. Extreem weer komt door klimaatverandering vaker voor.
- Het toerisme profiteert van het mooie weer. Veel mensen trekken naar de kust van Alicante om te genieten van zon, zee en hoge temperaturen.
Historische kou
Het extreem warme weer van nu is een groot contrast met de situatie 139 jaar geleden. In januari 1885 beleefde de regio volgens Aemet juist de grootste sneeuwval uit de geschiedenis. De temperaturen daalden tot 7 graden onder nul. In Valencia lag 12 centimeter sneeuw. Een dergelijke kou is ondenkbaar met de huidige klimaatverandering.
Afwisseling van extremen
Volgens klimaatdeskundigen zullen warme en koude extremen elkaar steeds vaker snel afwisselen. Oorzaak is de opwarming van de aarde in combinatie met een slinkende straalstroom.
Hierdoor kan het ene moment zeer warme lucht vanuit Afrika Europa bereiken, terwijl het kort daarop juist erg koud kan worden door koude luchtstromen uit het noorden. Deze schommelingen nemen naar verwachting verder toe.