Geen paniek, er mag nog steeds gerookt worden achter het stuur in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Geen paniek, er mag nog steeds gerookt worden achter het stuur in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zo af en toe worden er op internet en dan met name sociale netwerken en forums berichten verspreidt die of nep, niet waar of niet helemaal correct zijn. Dat is ook het geval over het roken achter het stuur in Spanje, dat wil zeggen een sigaretje roken terwijl je autorijdt. Op verschillende plaatsen in Spanje was te lezen dat dit verboden zou zijn geworden sinds december vorig jaar en dat er bekeuringen uitgeschreven zouden worden indien de politie iemand ziet roken achter het stuur. Dat is echter niet waar.

Het laatste bericht wat als een lopend vuurtje van mobiel naar mobiel via WhatsApp, Twitter of Facebook verspreid werd in Spanje was het feit dat het verboden is te roken als je aan het autorijden bent. Als je gepakt zou worden kost je dat 4 punten van je rijbewijs en daarnaast boetes tot maar liefst 4.000 euro. Dat is echter niet waar en is berust op een feit dat de verkeersregels verkeerd geïnterpreteerd zijn.

Al deze valse of niet correcte berichten zijn gebaseerd op artikel 18.1 van de Código de Circulación in Spanje waarin niet staat dat het verboden is te roken achter het stuur, net zo min als het opmaken terwijl je autorijdt of het eten van een broodje, banaan etc. Wat er wel staat is dat alles waardoor de aandacht van het verkeer kan worden afgeleid verboden is, in het Spaans staat er:

“el conductor de un vehículo está obligado a mantener su propia libertad de movimientos, el campo necesario de visión y la atención permanente a la conducción, que garanticen su propia seguridad, la del resto de los ocupantes del vehículo y la de los demás usuarios de la vía”.

Er staat in de verkeersregels niet letterlijk dat er niet gerookt mag worden tijdens het autorijden maar er staat in de verkeersregels wel letterlijk dat de mobiele telefoon niet gebruikt mag worden achter het stuur, er geen DVD film te zien mag zijn en dat apparaten die internet verbinding hebben verboden zijn terwijl men rijdt.

Het kan echter wel voorkomen dat er bekeuringen kunnen worden uitgeschreven voor het roken achter het stuur indien de politieagent vindt dat dit dusdanig gebeurt dat het normaal en veilig autorijden in gevaar komt. Er kunnen dan boetes gegeven worden tot 100 euro (dus niet 4.000 euro) maar er worden geen punten van je rijbewijs gehaald. Dit gebeurt echter zelden in Spanje.

Risico’s van het roken

Er zijn echter wel risico’s aan verbonden als je rookt tijdens het autorijden. Er komen regelmatig ongelukken voor omdat een sigarettenpeuk of as op de bodem van de auto valt, omdat iemand een sigaret wil aansteken of op zoek is naar de aansteker of pakje sigaretten. Alles wat een afleiding is om normaal en geconcentreerd te kunnen rijden kan potentieel gevaarlijk zijn en sigaretten zijn daar zeker geen uitzondering op.

Wat agenten van de politie tegenwoordig echter steeds vaker zien is dat er automobilisten zijn die hun joint achter het stuur roken. Logischerwijze wordt dat bestraft want het roken van een stickie zorgt ervoor dat de oplettendheid drastisch afneemt en daarnaast is het roken van wiet niet toegestaan.

Bekeuringen

Er worden echter wel bekeuringen uitgeschreven in Spanje in het geval van het zorgeloos uit het raam gooien van een sigarettenpeuk. Sigarettenpeuken zijn in Spanje helaas vaak mede oorzaak van branden in bermen en zelfs hele bossen omdat rokers niet nadenken over de gevolgen die hun peuk kan hebben. Ziet een agent dat iemand zorgeloos een peuk uit het raam gooit, dan is de kans aanwezig dat de autorijder een bekeuring krijgt en zelfs verantwoordelijk gesteld kan worden voor eventuele schade. Daarbij gaat men zelfs zo ver dat het DNA op peuken gecontroleerd kan worden om zo de roker te achterhalen.

In Catalonië kunnen rokende automobilisten bekeuringen krijgen wanneer ze roken in de auto en er kinderen aanwezig zijn. Men denkt erover om deze regel in heel Spanje te gaan invoeren. In het Baskenland is er ooit een wetsvoorstel geweest om het roken achter het stuur te verbieden, iets wat toen niet is doorgegaan.

Ga naar de inhoud