skip to Main Content
Gemeente L’Alfàs del Pi is het niet eens met de officiële inwonersaantallen

Gemeente L’Alfàs del Pi is het niet eens met de officiële inwonersaantallen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Volgens de laatste officiële telling van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) staan er in de gemeente L’Alfàs del Pi in totaal 18.394 personen ingeschreven in het bevolkingsregister. De gemeente is het echter niet eens met deze cijfers en zegt dat er volgens hen 21.964 “empradronados” zijn, een verschil van 3.570 inwoners dus.

Minder inwoners voor een gemeente houdt in dat er minder geld van de overheid komt in de vorm van subsidie. De gemeente L’Alfàs del Pi wil dat het INE haar cijfers herziet aangezien deze niet de realiteit aangeven. Daarnaast geeft de gemeente aan dat het hier niet om de financiële kwestie gaat maar meer om de erkenning van de inwoners. Feit is echter dat minder inwoners inhoudt dat er per persoon over een regeerperiode van 4 jaar zo’n 200 euro minder in de gemeentekas komt.

Buitenlanders

Meer dan de helft van deze inwoners zijn buitenlanders waaronder ook veel Nederlanders. Veel van hen schrijven zich niet in bij de gemeente omdat ze liever ingeschreven willen staan in de Nederlandse gemeente of omdat ze niet genoeg tijd in L’Alfàs del Pi wonen om ingeschreven te staan. Veel gemeenten waar buitenlanders wonen dringen aan dat men zich juist wel inschrijft want hoe meer inwoners ene gemeente heeft, hoe meer financiële middelen men heeft om te besteden aan de gemeente.

Een ander heikel punt voor de buitenlanders om zich in te schrijven is het feit dat Spanjaarden voor hun hele leven ergens staan ingeschreven, tenzij ze verhuizen, maar in het geval van buitenlanders moeten ze zich om de zoveel tijd opnieuw inschrijven. Daarnaast heeft het inschrijven of “empadron.ar” bij een Spaanse gemeente ook gevolgen zoals belastingen etc. (zie hier de folder van de gemeente, ook in het Nederlands)

Nederlanders

Volgens het INE staan er 18.394 personen ingeschreven bij de gemeente, 9.084 mannen en 9.310 vrouwen. Daarvan zijn er 9.854 persnen die de Spaanse nationaliteite hebben, 4.981 mannen en 4.873 vrouwen. 8.540 personen komen uit het buitenland waarvan 4.103 mannen en 4.437 vrouwen.

In de hele provincie Alicante wonen 11.633 Nederlanders (die ingeschreven staan) waarvan 6.005 mannen en 5.628 vrouwen maar daarvan hebben wij niet kunnen achterhalen hoeveel Nederlanders er precies ingeschreven staan in de gemeente van L’Alfàs del Pi.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Inschrijven is makkelijk maar waar je bent ingeschreven heeft gevolgen. Elke regio heeft in Spanje zijn eigen gezondheidszorg, wat idioot is, waardoor je niet in regio A ingeschreven kunt staan en in regio B naar de dokter gaan zoals in Nederland, dan mag je alleen in spoedgevallen naar de dokter of eerste hulp. Ga je in een andere regio dan word je dus gelijkgesteld aan toeristen uit andere EU-landen, alsof je uit het buitenland komt.

  In Nederland bouw je slapend pensioen op, alleen maar door insgeschreven te staan, in Spanje alleen als je werk hebt.

  En er zijn ook belastingverschillen uiteraard, en je mag niet in Spanje met een buitenlands kenteken rijden als je ingeschreven staat.

 2. De onduidelijkheid en de gerichte keuze die er heerst onder geregistreerde of niet geregistreerde Nederlanders. Is wel een situatie die meer onder druk staat , omdat er de laatste tijd steeds meer controles uitgevoerd worden door Spanje ook in samenwerking met de Nederlandse overheid incl. de EU o.a. de belastingdiensten , politie , en andere ambtenaren van diverse spaanse afdelingen. Er heerst veel onduidelijkheid over hoe gaat het verder met het residentschap binnen de EU dus dat geldt ook voor Spanje. Stabiliteit en zekerheid t.b.v. residentschap is bepalend voor het wel of niet inschrijven. Bijv. imigratie die meestal door ouderen die voor de zon kiezen met betrekking tot de oude dag aow / pensioen .

  Hoe meer nadelen er komen door allerlei vage veranderingen en aanpassingen hoe minder er ingeschreven zal worden. Dat werkt averechts en dat heeft gevolgen voor o.a. Spanje en andere EU landen. De belastingdiensten willen overal waar het maar kan geld en vermogen weghalen . Of het nu zwart of wit geld is maakt niet uit . Vergunningen ook een manier om de spaanse pot te spekken. Dat er scheef en niet op orde veel te halen valt dat is wel te merken . Alleen de manier waarop de controles worden uitgevoerd zijn vraagtekens bij te zetten wel aan te bevelen . Corruptie en voortrekkerij de ene wel en de andere weer niet met het geven / aanpassen van vergunningen.

  Er zijn nu situaties , dat men besluit om weg te gaan uit Spanje . Of men besluit zich toch maar niet in te schrijven. Het is natuurlijk begrijpelijk dat via Spanje / belastingdienst meer belastinggeld betaald dient te worden , vanwege de hoge EU schulden die er staan . En dat raakt de portomonee van een ieder die in Spanje woont , koopt , huurt en vakantie viert. Emigratie onaantrekkelijke maken. Dat lukt wel op deze kortzichtige manier. 1 Europa is dus een grote giller een hard gelach . Jammer dat er zoveel rammelt en los zit in dit EU project.

  Dat Spanje zelf ook rammelt is ook duidelijk zichtbaar. Spanje mag heel blij zijn dat er nog genoeg toerisme plaats vindt momenteel , zo niet valt het hele land in stukken uit elkaar. Dat kan heel snel plaats vinden politiek gezien is het nu aardig onstabiel en vatbaar. En de leegloop viert hoogtij .

 3. Ook bij ons is het dorp, Hondón de las Nieves, blijkt er een groot verschil te zijn tussen de cijfers van het dorp en de cijfers van het NIE.
  Wie kan ingeschreven worden in het Padron? Enkel residenten, Spaanse belastingplichtigen? Of ook ingezetenen die maar enkele maanden per jaar in hun eigendom verblijven en belastingen betalen in hun thuisland?
  Veel dorpen hanteren hierin verschillende quota’s.

 4. U heeft het over Alicante ( Spaans) en L’ Alfas del Pi ( catalaans) . Ik zou zeggen, gebruik of voor beiden Spaans ( heeft uiteraard mijn voorkeur , want we zitten in Spanje) of allebei in het Catalaans ( wat bijna niemand, behalve een zeer kleine minderheid, gebruikt).
  Maar dit mengelmoesje van talen slaat natuurlijk nergens op.

  1. het is niet catalaans maar valenciaans, en ja we zouden ze alletwee kunnen gebruiken maar we hanteren vaak wat er in het oorspronkelijke artikel gemeld wordt. Maar je hebt gelijk, het is duidelijker als alels in een taal gebeurd maar het lift eraan in welke dan … wat staat er langs de kant van de weg? Wat weten de inwoners? Welke hanteren de inwoners? etc.

   1. Klopt, maar het verschil met Catalaans is vrijwel nihil.
    Het is zoals zo vaak: de man op straat gebruikt gewoon Spaans, de ambtenaren en een enkele fundamentalist gebruikt Valenciaans.
    De buitenlanders voor ( vrijwel ) 100% Spaans. Die snappen überhaupt niets van die belachelijke taalstrijd . Spaans is een wereldtaal. Welke idioot probeert nu een onbelangrijk plaatselijk taaltje te promoten? Snapt echt niemand.

  1. De link werkt niet volgens mij maar dat zijn gegevens zo te zien van de diputacion de Alicante. De INE heeft cijfers over alfaz del pi maar alleen verdeeld in Spaanse nationaliteit en buitenlandse nationaliteit. De gemeente zal waarschijnlijk meer informatie hebben maar dat kunnen we niet achterhalen. De INE heeft wel het aantal nederlanders en belgen die woonachtig zijn in de provincie Alicante maar niet specifiek per woonplaats op de website staan (althans wij kunnen ze niet vinden).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken