skip to Main Content
Dit gaat niet door na afwijzing staatsbegroting in Spanje
El Pais

Dit gaat niet door na afwijzing staatsbegroting in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Afgelopen woensdag werd door de oppositiepartijen PP, Ciudadanos en de regionale partijen Foro Asturias, Coalición Canaria en de Catalaanse partijen ERC en PDeCAT de nieuwe staatsbegroting gepresenteerd door de regering-Sánchez niet aangenomen. In totaal 191 parlementsleden kozen voor afwijzing en 151 parlementariërs voor aanname. Deze afkeuring heeft uiteindelijk geleid tot nieuwe verkiezingen op 28 april.

Maar waarom hebben de politieke partijen de staatsbegroting niet aangenomen? In het geval van de Catalaanse partijen is dit wellicht het makkelijkste te omschreven omdat zij alleen voor de staatsbegroting zouden stemmen als de nu nog premier Pedro Sánchez het recht op zelfbeschikking in Catalonië zou accepteren. Daarbij werd niet gedacht aan alle Catalanen maar alleen aan de separatistisch denkende Catalanen, wat tot op de dag van vandaag een minderheid is.

In het geval van de overige regionale partijen is niet helemaal duidelijk waarom ze tegen hebben gestemd maar de keuze voor het afkeuren van de staatsbegroting gepresenteerd door Pedro Sánchez door de PP en Ciudadanos partijen kan wellicht meer omschreven worden als een wraakactie of manier van het dwingen tot verkiezingen. Daarbij spelen dus de partij motieven een grotere rol dan de verbetering van de leefomstandigheden van de Spanjaarden, aldus premier Pedro Sánchez bij zijn aankondiging van de verkiezingen.

Veel Spanjaarden en lezers van SpanjeVandaag weten wellicht niet wat er nu niet doorgaat, welke sociale plannen en verbeteringen nu niet gerealiseerd kunnen worden omdat de oppositiepartijen samen met de Catalaanse partijen en overige regionale partijen ervoor kozen liever een verkiezing te zien dan een verbetering in het land (zo wordt het althans omschreven door de socialisten).

Dit gaat nu niet door:

 • Verlenging vaderschapsverlof van 5 tot 8 weken.
 • Uitsluiting van de bijbetaling voor gepensioneerden met lage inkomens en de meest kwetsbare groepen.
 • Terugvordering van de subsidie ​​voor werklozen ouder dan 52 jaar.
 • Verhoging van de kinderbijslag van 291 tot 341 euro voor gezinnen in armoede en 588 euro voor gezinnen in een situatie van ernstige armoede.
 • Verhoging van 2% loonbelasting (IRPF) voor inkomens boven 130.000 euro per jaar en 4% voor inkomens boven de 300.000 euro.
 • Lagere btw voor hygiëneproducten voor vrouwen (4%-tarief)
 • Lagere btw voor boeken, kranten en tijdschriften in elektronisch formaat (4%-tarief)
 • Lagere btw voor veterinaire diensten (10%-tarief)
 • Verhoging van de belasting op diesel met 3,8 cent per liter om het gelijk te stellen aan benzine.
 • Bonus in vennootschapsbelasting voor bedrijven die vrouwen opnemen in hun bestuur.
 • Creëren van een belasting op bepaalde digitale diensten (zogenaamde Google-taks)
 • Het aanpassen of afschaffen van de zogenaamde monddood-wet (van de PP) ofwel ley mordaza.
 • Het invoeren van een euthanasiewet in Spanje of in ieder geval een begin daarvan (PP en Ciudadanos zijn tegen).
 • Het terugdraaien van de arbeidshervorming van Rajoy.

Wat wel doorgaat ondanks het niet aannemen van de staatsbegroting en het verkondigen van nieuwe verkiezingen.

 • Verhoging van pensioenen met 1,6%
 • Verhoging van 22,3% van het minimumloon in Spanje naar 900 euro bruto per maand.
 • Verhoging van het salaris van de ambtenaren van 2,25% vanaf 1 juli.
 • Afschaffing van de zonbelasting.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Toch ook weer een onvervalst stukje socialisme. Belastingverhoging boven de 130, respectievelijk, 300K. Hoeveel mensen vallen hieronder in Spanje? Zullen er heel weinig zijn. Pure symboolpolitiek dat geen knaken gaat opleveren, maar wel een hoop ergernis bij die paar , die al het meeste bijdragen.

 2. Terugvordering van de subsidie voor werkelozen ouder dan 52 jaar. Wat dacht deze idioot hiermee te bereiken? Deze groep nog verder de afgrond in duwen. Je moet vooral geen uitkering krijgen in Spanje anders ben je ten dode opgeschreven.

 3. “Uitsluiting van de bijbetaling voor gepensioneerden met lage inkomens en de meest kwetsbare groepen.” Wat wordt hiermee bedoeld? Is dat de verhoging van 12000 naar 14000 geen irpf verplichting?

 4. @Fred Ik denk dat ge den belziek over het hoofd hebt gezien daar zij toch de meest onbekwame mini sters van de wereld hebben.De vader op zoon generatie van dom naar dommer.

 5. U vergeet in uw opsomming ook het tariefvrij maken van sommige autostrades. Als rechtgeaarde socialist werden vnl kadotjes gedaan die de begroting in problemen zou brengen. Hoezeer bepaalde belastingen de ogen uitstaken, there is no free lunch. Ook voor Catalonie werden kado’s van financiele aard voorgesteld ipv het oplossen van het grondprobleem van de crisis. Met open portefeuille een land besturen creert een hoog verwachtingspatroon met een wrange nasmaak als de rekening niet blijkt te kloppen.

 6. Vind het makkelijk om nu te zeggen dat het niet doorgaat omdat zijn regering is gevallen. Veel zaken had Sanchez kunnen doordrukken in zijn regeertermijn maar heeft dat niet gedaan. Het voelt voor mij dus aan als het houden van een wortel voor de kiezer die dat toch niet gaat krijgen.

  Niets hield hem tegen om bijvoorbeeld de ley mordaza (die monddoodwet) te annuleren (was volgens mij ook een van zijn grootste beloftes) maar kennelijk is het ook in het belang van zijn partij dat de burger monddood wordt gehouden. Aan die wet zitten geen financiële gevolgen vast, met de begroting heeft het niets te maken. Je zou toch verwachten dat PSOE-Podemos van die wet af wil, maar nee dus.

  1. Dat aannames speculaties van jou kant, maar dat is begrijpelijk van een grote fan van de dictator clubjes PP en VOX. Wat de uitkomst ook zal zijn PP, VOX en C´s zullen samengaan en gezamelijk de Spanjaarden gaan onderdrukken de buitenlanders wegjagen inclusief het toeristme. En binnen een jaar tijd zal het aantal armen in Spanje massaal gestegen zijn. En de Catalanen krijgen bij zo´n pact gelijk 155 om de oren. Ik heb nog nooit maar ook nog nooit zoveel onbekwame idioten in de politiek gezien als in Spanje. En het Spaanse volk is of heel erg dom of gewoon goedgelovig en naief.

   1. @ Fred.
    “Ik heb nog nooit maar ook nog nooit zoveel onbekwame idioten in de politiek gezien als in Spanje.”
    Ja, het is erg maar vergis je niet, in de VS is het nog erger. En dat is een staat die leidend is/was in de wereld.

   2. Niet alleen in Spanje maar in gans West Europa zijn de idioten in de meerderheid MAAR wiens fout is dat ?
    1 maal raden……… de KIEZER want die stemt er voor

  2. Tsja, sorry Fred maar zulke aannames zijn niet zo handig. Ik ben (centrum)links maar ik wil graag daden en geen loze beloftes. Ik weet dat mensen graag blind “links” of “rechts” steunen zonder te kijken naar resultaten, maar zo zit ik niet in elkaar. Als je me voorliegt zul je met iets meer moeten komen dan “stem op mij want ik ben links”. Resultaten graag, geen loze beloftes of je overal uit zien te kopen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken