skip to Main Content
In Spanje stemmen voor het Europees parlement in mei
123rf

In Spanje stemmen voor het Europees parlement in mei

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tussen 23 en 26 mei 2019 zullen voor de negende keer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Inwoners van alle lidstaten kiezen tijdens de Europese verkiezingen rechtstreeks hun vertegenwoordiging in de Europese Unie. In Nederland is gekozen voor 23 mei als stemdag terwijl men in België en Spanje op 26 mei kan stemmen.

Er zijn twee manieren om voor het Europees parlement te stemmen: Als Nederlander of Belg kiezen voor Nederlandse of Belgische politieke vertegenwoordiging of als Nederlander of Belg in Spanje kiezen voor Spaanse vertegenwoordiging. In beide gevallen moet je als stemmer geregistreerd staan.

Voor Nederland stemmen vanuit Spanje

Heb je de Nederlandse nationaliteit en woon je in het buitenland? Dan kun je stemmen voor deze verkiezingen. Je moet jezelf wel online registreren. Je kunt ook iemand machtigen om voor jou te stemmen in Nederland.

Registreer jezelf uiterlijk 11 april 2019 op de website van de gemeente Den Haag. je hoeft dit maar één keer te doen. Bij iedere verkiezing krijg je dan per post een briefstembewijs of een kiezerspas toegestuurd. Daarmee kun je stemmen.

Stemmen is eenvoudig: stuur jouw stem naar het adres dat op de retourenvelop staat. Zorg er wel voor dat je jouw briefstembiljet tijdig verstuurt: ruim vóór 23 mei 2019. Dan komt jouw stem op tijd aan.

Wanneer je iemand in Nederland wilt machtigen om voor jou te stemmen, krijgt deze persoon een volmachtpas toegestuurd. Hiermee kan hij of zij namens jou in een Nederlands stembureau stemmen.

Sta je al geregistreerd als kiezer buiten Nederland en heb je verkiezingen van het Europees Parlement ook aangeklikt? Dan hoef je niets te doen en worden de benodigde documenten opgestuurd. Rond 28 februari 2019 stuurt unit Verkiezingen het briefstembewijs, de retourenveloppen en een instructiefolder.

Ongeveer 4 weken voor de verkiezing verstuurt unit Verkiezingen (afhankelijk van wat jezelf hebt aangegeven) per post of e-mail het stembiljet en de kandidatenlijst.

Meer informatie lees je HIER.

Voor België stemmen vanuit Spanje

Belgen die in een andere lidstaat van de Europese Unie wonen, mogen ook deelnemen aan de Europese verkiezingen. Zij kunnen stemmen per brief. In België zijn alle Belgen vanaf de leeftijd van 18 jaar verplicht om deel te nemen aan de stemming, ook als ze niet in staat zijn om naar het stemlokaal te gaan zoals bij het wonen in Spanje.

In België vinden op 26 mei 2019 (net zoals in Spanje) meerdere verkiezingen plaats, te weten de federale, regionale en Europese verkiezingen. In principe met de stemplicht moet je in de gemeente gaan stemmen waar je op 1 maart 2019 staat ingeschreven. Het is alleen mogelijk een volmacht te geven als daar een geldige reden voor is. Ook als men in het buitenland woont of tijdelijk verblijft kan men een volmacht geven.

MAAR … Als je als Belg in het buitenland woont geldt de stemplicht niet automatisch. Je moet eerst een aanvraag indienen tot deelname aan de federale en Europese verkiezingen (als je niet officieel in België woont kun je niet deelnemen aan de lokale en provinciale verkiezingen).

Als eerste moet je voor 31 januari 2019 een aanvraag indienen bij de Belgische diplomatieke of consulaire post (Belgische ambassade of consulaat). In aanloop naar de verkiezingen stuurt het bijzonder kiesbureau bij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken een stembiljet naar jouw adres in het buitenland.

Je brengt jouw stem uit op het stembiljet. De uitgebrachte stem moet vervolgens ruim op tijd in een neutrale retouromslag worden teruggestuurd naar het bijzonder kiesbureau.

Meer informatie lees je HIER.

Stemmen in Spanje

Als je als Nederlander of Belg staat ingeschreven bij de gemeente van jouw woonplaats in Spanje (empadronado) dan mag je als je ouder dan 18 jaar bent meestemmen bij de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen.

Wil jij als buitenlander stemmen voor de Europese parlementsverkiezing in Spanje en dus ook op een Spaanse vertegenwoordiging dan dien je dat voor 30 januari 2019 bij jouw Spaanse gemeente kenbaar te maken.

Op dit moment staan er volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) 407.784 EU-bewoners ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen en 324.259 EU-bewoners voor de Europese verkiezingen.

Volgens het INE staan er op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 13.793 Nederlanders en 9.762 Belgen ingeschreven. Voor de Europese verkiezingen is dat aantal 11.624 Nederlanders en 8.317 Belgen.

Meer informatie lees je HIER.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Op 16/2 sturen jullie de volgende info :
  Wil jij als buitenlander stemmen voor de Europese parlementsverkiezing in Spanje en dus ook op een Spaanse vertegenwoordiging dan dien je dat voor 30 januari 2019 bij jouw Spaanse gemeente kenbaar te maken.
  De info komt dus, helaas 20 dagen tè laat !!
  Jammer !!!
  Lucia

  1. Ben je ingeschreven bent bij de gemeente (empadronado of padron) en je bent niet-resident dan wordt er naar jou automatisch en formulier naar je spaans adres opgestuurd waarin je uw keuze bekent dient te maken of je in Spanje of in een ander EU land wil stemmen. Dit formulier werd voor de stemming in 2019 6 maanden op voorhand verstuurd, dit was dus eind december begin januari.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken