De EU onderzoekt opties om het reizen in Europa deze zomer te vergemakkelijken

De EU onderzoekt opties om het reizen in Europa deze zomer te vergemakkelijken
Beeld: Freepik

De EU onderzoekt opties om het reizen in Europa deze zomer te vergemakkelijken

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, legde maandag uit dat er ‘een pakket aan aanbevelingen’ bestudeerd wordt om deze zomer zonder beperkingen te reizen binnen Europa. Daaronder bevinden zich een certificaat van immuniteit tegen het coronavirus of een verplichte sneltest om de duurdere PCR-tests te vervangen.

De EU-lidstaten zijn op zoek naar maatregelen die genomen kunnen worden om in ieder geval het reizen deze zomer binnen de Europese Unie te vergemakkelijken. Met name Zuid-Europese landen zoals Spanje, Portugal, Italië en Griekenland vragen om gecoördineerde EU-maatregelen die gelden voor alle EU-lidstaten.

EU medisch certificaat

Op die manier kan het reizen naar de traditionele Zuid-Europese vakantiebestemmingen deze zomer makkelijker en veiliger worden gemaakt. Er wordt onder andere gesproken over een certificaat van immuniteit of een medisch certificaat nu eerder al bekend werd dat een Europees vaccinatiepaspoort van de baan is. 

Griekenland en Spanje blijven volhouden en willen graag zo’n COVID-free paspoort of EU-vaccinpaspoort maar andere landen waaronder Nederland zijn daar nu nog geen voorstander van vanwege de mogelijke juridische en politieke problemen.

Een Europees document zou met name voor zakenreizigers maar zeker voor het toerisme in Spanje en andere landen belangrijk zijn en zelfs als een vereiste kunnen dienen om gebruik te kunnen maken van vliegtuigen of hotels of om een land binnen te mogen komen.

Sneltest

De tweede maatregel die op tafel ligt bij Europese commissaris voor de Interne Markt is het accepteren van de sneltest wanneer deze als zeer betrouwbaar en zo exact mogelijk gezien kan worden. Sneltests zijn veel sneller (zoals de naam al aangeeft) dan de bekende PCR-tests en zijn daarnaast veel goedkoper.

Voorlopig gaat het nog om ideeën waarbij niet alleen de EU maar ook de lidstaten op dezelfde lijn moeten zitten en dat heeft zoals altijd tijd nodig.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.