De Partido Popular verlaat na 40 jaar problematisch partijgebouw in Madrid

De Partido Popular verlaat na 40 jaar problematisch partijgebouw in Madrid
Beeld: Triplecaña / Wikimedia

De Partido Popular verlaat na 40 jaar problematisch partijgebouw in Madrid

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een nieuw verlies tijdens de regionale verkiezingen in Catalonië waar de Partido Popular (PP) samen met Ciudadanos, die nota bene maar liefst 30 zetels kwijtraakte, minder stemmen heeft dan de extreemrechtse partij VOX, was er even ander nieuws nodig. Midden in het proces tegen de PP vanwege de illegale financiering van verbouwingswerkzaamheden aan het partijgebouw in Madrid, heeft de huidige PP besloten na bijna 40 jaar te verhuizen.

Terwijl de PP in Catalonië van 4 naar nog maar 3 zetels is gegaan en eigenlijk niets te zeggen heeft in de autonome regio en de voormalige penningmeester Luis Barcenas opnieuw voor de rechter verschijnt vanwege de ‘vermeende’ illegale financiering met zwart geld (de caja b affaire) van verbouwingswerkzaamheden aan het partijgebouw Génova 13 in Madrid, heeft de huidige partijleider Pablo Casado aangekondigd dat de conservatieve partij gaat verhuizen.

Casado deed dat in een opgenomen toespraak waarin hij niet aangaf wanneer en waar naartoe de PP partij gaat verhuizen en waarin hij mededeelde dat er vanuit zijn partij niet meer over de ‘vorige partij’ gesproken wordt, niet onderling en niet tegen de pers. 

De reden voor de verhuizing is volgens Casado dat zijn politieke formatie niet langer in een partijgebouw kan huisvesten terwijl dat onderzocht wordt in de rechtbank.

De situatie is voor Casado blijkbaar veranderd want in 2018 zei dezelfde partijleider nog dat de PP met geen enkele mogelijkheid uit het historische partijgebouw Génova 13 in het centrum van Madrid weg te krijgen is. Die tijd is nu dus echter wel gekomen.

Génova 13

Het nationale hoofdkantoor van de Partido Popular (PP) bevindt zich op nummer 13 in de Calle de Génova in Madrid. In het verleden werd het perceel bezet door de boomgaard van het klooster van de Salesiaanse nonnen. 

De Alianza Popular (later de Partido Popular), waarvan het hoofdkantoor voorheen in de calle de Silva gelegen was, installeerde zich in februari 1983 in dit gebouw na het electorale succes van 1982. 

Het zeven verdiepingen tellende gebouw was in 1983 6.000 m2 groot met een parkeergarage voor 140 voertuigen. In de jaren die volgden werd het gebouw meerdere keren verbouwd en uitgebreid wat dus nu onderwerp is van een rechtszaak tegen de PP en de zogenaamde ‘caja b’ ofwel het potje met zwart (gedoneerd) geld.

Verkopen of verhuren?

Inmiddels is het partijgebouw 10.243 m2 groot met negen verdiepingen en vier verdiepingen parkeergarage. De PP kan kiezen uit twee mogelijkheden, de eerste is het verhuren van dit gebouw en het tweede is verkopen.

Volgens de website Idealista kan de PP makkelijk tussen de 140.000 en 160.000 euro per maand krijgen als de partij beslist het gebouw te verhuren. Probleem daarbij is dat er betere en moderne gebouwen voor minder geld te huur zijn in Madrid.

Mocht de PP beslissen het partijgebouw te verkopen dan kan dat wellicht 36 miljoen euro opleveren terwijl de politieke partij in 2007 het gebouw voor 37 miljoen euro van Mapfre kocht.

Ga naar de inhoud