Wanneer wordt voor alle automobilisten in Spanje de ‘help flash’ verplicht?

Wanneer wordt voor alle automobilisten in Spanje de ‘help flash’ verplicht?
Beeld: Help-flash.com

Wanneer wordt voor alle automobilisten in Spanje de ‘help flash’ verplicht?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de dingen die je in Spanje verplicht in de auto moet hebben zijn twee gevarendriehoeken die bij een noodgeval voor en achter de gestrande en geparkeerde auto moeten worden geplaatst. Maar het plaatsen daarvan kan gevaarlijke situaties opleveren en daarom wil de Spaanse verkeersdienst DGT deze zo snel mogelijk vervangen voor lichtgevende elementen.

En wat wordt dan bedoeld met deze lichtgevende elementen die de traditionele gevarendriehoeken moeten vervangen in Spanje? Het gaat om de zogenaamde ‘help flash’ oftewel de V-16 die als een soort zwaailicht direct vanuit de auto op het dak van een voertuig geplaatst kan worden in een noodgeval.

Deze zogenaamde ‘help flash’ wordt per stuk of per twee en vier stuks verkocht en is een noodverlichting die op batterijen werkt maar doet ook dienst als een gevarenmarkering en zaklamp. 

De onderkant is magnetisch waardoor deze dus op het dak vastgemaakt kan worden en of automatisch of handmatig ingeschakeld kan worden. Er is zelfs een model dat via bluetooth met een smartphone verbonden kan worden.

Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT zijn deze V-16 help flash gevarenlichten veiliger dan de traditionele gevarendriehoeken en dus zijn ze perfect om deze ‘triángulos’ te vervangen. 

De bedoeling is dat de wet nog voor deze lente of zomer aangepast kan worden in Spanje maar het verplicht bij je hebben van een of meer help flash lichten zal pas in 2024 van kracht worden, zoals de voorspellingen nu zijn. 

Zolang als deze lichtgevende elementen zoals de V-16 help flash of andere merken niet verplicht zijn in Spanje, mogen zowel de traditionele gevarendriehoeken als de lichtgevende elementen gebruikt worden.

Eisen

Op dit moment is er nog niet een breed assortiment verkrijgbaar maar bij bijvoorbeeld Amazon.nl of es of via de eigen website help-flash.com is de help flash verlichting te koop. 

Er zullen volgens de DGT bepaalde eisen gelden zoals dat de batterij minstens 30 minuten mee moet gaan, dat deze lichten waterbestendig zijn, dat het systeem om deze vast te maken magnetisch is en dat deze volgens de DGT erkend wordt.

Meer informatie is HIER te lezen (Engels)

Ga naar de inhoud