Wanneer wordt voor alle automobilisten in Spanje de ‘help flash’ verplicht?

Wanneer wordt voor alle automobilisten in Spanje de ‘help flash’ verplicht?
Beeld: Help-flash.com

Wanneer wordt voor alle automobilisten in Spanje de ‘help flash’ verplicht?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de dingen die je in Spanje verplicht in de auto moet hebben zijn twee gevarendriehoeken die bij een noodgeval voor en achter de gestrande en geparkeerde auto moeten worden geplaatst. Maar het plaatsen daarvan kan gevaarlijke situaties opleveren en daarom wil de Spaanse verkeersdienst DGT deze zo snel mogelijk vervangen voor lichtgevende elementen.

En wat wordt dan bedoeld met deze lichtgevende elementen die de traditionele gevarendriehoeken moeten vervangen in Spanje? Het gaat om de zogenaamde ‘help flash’ oftewel de V-16 die als een soort zwaailicht direct vanuit de auto op het dak van een voertuig geplaatst kan worden in een noodgeval.

Deze zogenaamde ‘help flash’ wordt per stuk of per twee en vier stuks verkocht en is een noodverlichting die op batterijen werkt maar doet ook dienst als een gevarenmarkering en zaklamp. 

De onderkant is magnetisch waardoor deze dus op het dak vastgemaakt kan worden en of automatisch of handmatig ingeschakeld kan worden. Er is zelfs een model dat via bluetooth met een smartphone verbonden kan worden.

Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT zijn deze V-16 help flash gevarenlichten veiliger dan de traditionele gevarendriehoeken en dus zijn ze perfect om deze ‘triángulos’ te vervangen. 

De bedoeling is dat de wet nog voor deze lente of zomer aangepast kan worden in Spanje maar het verplicht bij je hebben van een of meer help flash lichten zal pas in 2024 van kracht worden, zoals de voorspellingen nu zijn. 

Zolang als deze lichtgevende elementen zoals de V-16 help flash of andere merken niet verplicht zijn in Spanje, mogen zowel de traditionele gevarendriehoeken als de lichtgevende elementen gebruikt worden.

Eisen

Op dit moment is er nog niet een breed assortiment verkrijgbaar maar bij bijvoorbeeld Amazon.nl of es of via de eigen website help-flash.com is de help flash verlichting te koop. 

Er zullen volgens de DGT bepaalde eisen gelden zoals dat de batterij minstens 30 minuten mee moet gaan, dat deze lichten waterbestendig zijn, dat het systeem om deze vast te maken magnetisch is en dat deze volgens de DGT erkend wordt.

Meer informatie is HIER te lezen (Engels)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.