Search
menu
Search

Er wordt nog steeds gesleuteld aan de nieuwe maandelijkse bijdrage voor zelfstandigen in Spanje

Er wordt nog steeds gesleuteld aan de nieuwe maandelijkse bijdrage voor zelfstandigen in Spanje
Beeld: Canva

Er wordt nog steeds gesleuteld aan de nieuwe maandelijkse bijdrage voor zelfstandigen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eerder werd door de Spaanse minister van Sociale Zekerheid José Luis Escrivá een 13-schijven-systeem gepresenteerd wat de huidige bijdrage aan de Sociale Zekerheid voor zelfstandigen in Spanje moet vervangen. De bedoeling daarvan is goed zoals dat als je minder verdient je ook minder betaalt terwijl als je meer verdient je ook meer moet betalen. Maar het eerste voorstel is niet bij iedereen goed gevallen en dus wordt er nog steeds aan gesleuteld aan een nieuw voorstel.

Alle zelfstandige werknemers of ‘autónomos’ moeten elke maand een bepaalde bijdrage betalen. Sinds 1 januari 2022 is de minimale maandelijkse bijdrage aan de Sociale Zekerheid 294 euro en de maximale bijdrage 1.266,66 euro, afhankelijk van de hoogte van het zogenaamde theoretische salaris of ‘base de cotización’.

Maar er wordt al lang geklaagd over dit systeem want het maakt hierbij niet uit of je 1.000 euro of 1 miljoen euro per maand verdient, de maandelijkse bijdrage is voor iedereen even hoog. Daarom is de minister van Sociale Zekerheid al maanden bezig met een nieuw plan dat bestaat uit 13 schijven die opnieuw is aangepast en bekend werd gemaakt. Het gaat nog steeds om een voorstel en de tarieven zijn nog niet definitief. 

Maar er is veel ontevredenheid en dus is er een nieuw voorstel gekomen met minder schijven (11 in plaats van 13), de hoogste maandelijkse bijdrage die verlaagd is naar 991 euro per maand (in plaats van 1.267 euro) maar de laagste maandelijkse bijdrage die wordt verhoogd naar 214 euro per maand (in plaats van 184 euro).

Oorspronkelijk plan

Het oorspronkelijke 13-schijven-plan zou in moeten gaan vanaf 2023 en langzaam omhoog of omlaag gaan gedurende de daarop volgende 9 jaar tot 2031 waarbij ook naar de inflatie wordt gekeken. Uiteindelijk zal 2031 eindigen met de laagste bijdrage van afgerond 184 euro per maand voor de zelfstandigen die minder dan 600 euro per maand verdienen en de hoogste bijdrage van afgerond 1.267 euro per maand voor de zelfstandigen die meer dan 4.050 euro per maand verdienen.

Naast het nieuwe 13-schijven-systeem voor de maandelijkse bijdrage voor zelfstandige ondernemers in Spanje, werd ook bekend dat de zogenaamde ‘tarifa plana’ of een vast bedrag per maand voor beginnende ondernemers verhoogd wordt naar 70 euro per maand (10 euro meer) maar wel 24 maanden zal gelden in plaats van de huidige 12 maanden (en daarna nog eens 12 maanden met reducties). Dat zal echter niet voor alle zelfstandigen gaan gelden maar alleen voor diegene die wat betreft inkomsten onder het minimumsalaris blijven.

Waarom elke maand betalen?

Zelfstandige ondernemers moeten in Spanje elke maand een vast bedrag betalen voor de ‘Seguridad Social’ of Sociale Zekerheid, de zogenaamde ‘cotización de autónomos’. De hoogte van dat bedrag wordt bepaald door de zogenaamde ‘base de cotización’, zeg maar het theoretische salaris wat je gaat verdienen.

Voor dat maandelijkse bedrag krijg je de ziekenzorg zoals alle werknemers in Spanje, uitkeringen in het geval van ziekte en bouw je een pensioen op. Sinds 2019 hebben zelfstandige werknemers ook recht op een werkloosheidsuitkering.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?