Spanje staat als grootste producent ook stil bij de Wereldamandeldag

Spanje staat als grootste producent ook stil bij de Wereldamandeldag
Beeld: Canva

Spanje staat als grootste producent ook stil bij de Wereldamandeldag

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar op 16 februari staat men stil bij de Wereldamandeldag. Waarom precies voor deze datum is gekozen is ons onbekend, maar dat kan ermee te maken hebben dat, in ieder geval in Spanje, de amandelbomen rond deze tijd van het jaar voor het eerst hun bloesem laten zien. Maar hoe belangrijk zijn de amandelen in Spanje?

Amandelen zijn een belangrijk onderdeel van de Spaanse landbouw en worden al sinds de oudheid in Spanje verbouwd. Spanje is een van ’s werelds grootste producenten van amandelen. De teelt van amandelen in Spanje vindt voornamelijk plaats in de regio’s Andalusië, Murcia, Valencia en Catalonië, waarbij Andalusië de grootste producent is.

De meeste amandelbomen in Spanje staan in de regio Andalusië. Deze regio heeft een gunstig klimaat voor de teelt van amandelen, met zonnige winters en milde zomers, en de regio heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in de modernisering van zijn teeltmethoden en verwerkingsfaciliteiten. 

Murcia is de op één na grootste amandelproducten in Spanje en produceert voornamelijk bittere amandelen, die worden gebruikt in de productie van amandelmelk, amandelolie en cosmetica. Valencia, vooral de provincie Alicante, en Catalonië produceren beide zoete en bittere amandelen en hebben een lange geschiedenis in de teelt van amandelen.

In 2022 werd de amandel productie in Spanje geschat op ongeveer 60.000 ton, wat neerkomt op ongeveer 7% van de wereldwijde amandelproducten. De oogsttijd varieert van regio tot regio, maar over het algemeen worden de meeste amandelen geoogst in de late zomer en vroege herfst.

Spanje heeft in de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van amandel productie. De sector heeft geïnvesteerd in nieuwe technologieën en verbeterde productiemethoden, waardoor de opbrengst en kwaliteit van de amandelen zijn verbeterd. Bovendien hebben de gezondheidsvoordelen van amandelen, zoals hun hoge gehalte aan vitamine E en onverzadigde vetten, bijgedragen aan de populariteit ervan als gezonde snack.

De toekomst van de Spaanse amandel industrie ziet er rooskleurig uit, aangezien de vraag naar amandelen blijft groeien en de exportmarkt steeds belangrijker wordt. De Spaanse amandel producenten zijn daarom voortdurend op zoek naar manieren om hun producten te verbeteren en nieuwe markten te verkennen.

Ga naar de inhoud