Ondanks geopolitieke instabiliteit groeit de Spaanse economie in 2024

Ondanks geopolitieke instabiliteit groeit de Spaanse economie in 2024
Beeld: via canva.com

Ondanks geopolitieke instabiliteit groeit de Spaanse economie in 2024

Het zijn moeilijke tijden op het geopolitieke wereldtoneel. Spanje sloeg zich er in 2023 door met een economische groei van 2,4%. Economen voorspellen dat deze dit jaar terug zal vallen, ook al valt het gezien de situatie al bij al hopelijk wel nog mee.

1,6 %. Zo veel groei voorspellen de vooraanstaande Spaanse economen voor Spanje in 2024. Maandag publiceerde die groep economen het verslag van het Financieel en Economisch observatorium. Veel zal natuurlijk afhangen van de globale geopolitieke ontwikkelingen. De inflatie zou dit jaar dan weer stranden op 3,2%. Op dat cijfer is vooral de situatie in de Rode Zee van invloed. De aanvallen van de Houthi rebellen zorgen daar namelijk voor een wereldwijde prijsstijging in energie en primaire grondstoffen.

In 2023 groeide de Spaanse economie met 2,4%. Men verwacht dat de staatsschuld dit jaar ook met 3,4% van het Bruto Binnenlands Product zal toenemen. Dat komt vooral doordat er dit jaar minder economische groei zal zijn dan vorig jaar.

Een van de beslissende factoren voor het oordeel van de economen was de magere Index van consumentenvertrouwen in Spanje. Eind 2023 scoorde die 77,6 punten, een eind onder het gemiddelde van ongeveer 100 punten voor de hele Eurozone. Ook de Spaanse productiviteit is nog steeds niet optimaal.

De economen vroegen verder ook om een fonds van 3.000 miljoen euro ter beschikking te stellen van de regio’s Andalusië, Murcia, Castilla-La-Mancha en de Valencia regio. De economische ontwikkeling hinkt daar achter op en is van vitaal belang voor de gezondheid van de algemene Spaanse economie.

Ga naar de inhoud