Hoteliers Lloret de Mar kopen mobiele ontziltingsinstallatie om kraanwater te maken en zwembaden te vullen

Hoteliers Lloret de Mar kopen mobiele ontziltingsinstallatie om kraanwater te maken en zwembaden te vullen
Beeld: Aquamove / web

Hoteliers Lloret de Mar kopen mobiele ontziltingsinstallatie om kraanwater te maken en zwembaden te vullen

De toeristische sector vindt creatieve manieren om de droogte tijdens de noodtoestand vanwege waterschaarste in Catalonië het hoofd te bieden. Hoteliers in Lloret de Mar aan de Costa Brava zijn van plan een mobiele ontziltingsinstallatie aan te schaffen om zwembaden te vullen en ook kraanwater te leveren aan de inwoners tijdens het hoogseizoen. De ontziltingsinstallatie zal € 1,5 miljoen kosten, wat betaald zal worden door de hoteliers, en zal geïnstalleerd worden aan het strand van de gemeente. Het is de bedoeling dat deze in mei in gebruik genomen wordt.

De mobiele ontziltingsinstallatie zal tot 50 kubieke meter zeewater per uur kunnen behandelen. Volgens de voorzitter van de Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, is het de bedoeling dat dit experiment ook in andere gemeenten langs de Costa Brava herhaald wordt. Het doel is om te garanderen dat zwembaden van hotels, campings, appartementen en andere toeristische accommodaties gedurende de hele zomer gevuld blijven. Overschotten zullen gebruikt worden voor drinkwater.

De ontziltingsinstallatie zal geïnstalleerd worden aan de Platja Gran in Lloret de Mar en zal zeewater oppompen uit een natuurlijke put in het zand. Dit zal voor een minimum aan filtratie zorgen. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het project is hetzelfde bedrijf dat in 2018 een ontziltingsinstallatie in gebruik nam in Port de la Selva om de watervoorziening voor de bevolking te garanderen.

De mobiele ontziltingsinstallatie (desalinizadora móvil) zal tot 50.000 liter zeewater per uur kunnen behandelen, dat met tankwagens gedistribueerd zal worden. De kosten voor de ontziltingsinstallatie bedragen € 1,5 miljoen en zullen betaald worden door leden van de Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar. Er zijn berekeningen gemaakt en het bedrag is verdeeld per bed om te weten wat elke accommodatie moet bijdragen.

De vereniging heeft 120 aangesloten accommodaties, goed voor meer dan 40.000 bedden: 30.000 hotelbedden, 5.000 op campings en de rest in vakantieappartementen. Deelname is vrijwillig, maar verwacht wordt dat in het begin 80% van de leden voorstander zal zijn waarna dat op moet lopen naar 100% van de leden.

Het is de bedoeling om de ontziltingsinstallatie via een overeenkomst over te dragen aan de gemeente Lloret de Mar, zodat het water, eenmaal de vergunningen van het Agentschap en het Waterconsortium binnen zijn, ook aan het openbaar net geleverd kan worden.

Ga naar de inhoud