Internationaal geprezen ‘origami’ huis staat in Zaragoza

Internationaal geprezen ‘origami’ huis staat in Zaragoza
Beeld: Magén Arquitectos / web

Internationaal geprezen ‘origami’ huis staat in Zaragoza

Voor architecten is niets te gek. In Zaragoza staat een huis van de hand van de broers Magén, gebaseerd op de kunst van ‘Origami’, het vouwen van papier in verschillende vormen is dat. Het huis is ondertussen al geselecteerd voor verschillende architecturale prijzen.

Origami is de Japanse kunst van het vouwen van papier. Het bekendst zijn de kleine gevouwen kraanvogeltjes. Het lijkt misschien onmogelijk dat met een gebouw te doen, maar voor de architecten Magén is niets te gek. In Zaragoza bouwden ze een huis met een gevel die zich vouwt als papier en zo een bijzondere vorm krijgt.

Het huis staat in de buitenwijk Torre del Pinar. Het ontving al meerdere architecturale prijzen en verscheen in verschillende vaktijdschriften. De architecten bouwden verder op een bouwwerk dat al op het terrein stond. Dat was eigenlijk nog een werf, nooit afgewerkt door de oorspronkelijke bouwfirma. Door het oude en het nieuwe gebouw in elkaar te weven, lijkt het alsof het gebouw ook net als papier gevouwen is.

Ook het dak bestaat uit drie verschillende delen, net als de gevel de illusie van vouwen opwekkend. De compleet witte gevel staat in schril contrast met het weelderige groen van de omliggende tuin. Dankzij de bijzondere vorm van het gebouw ontstaat een uniek samenspel tussen het huis en haar omgeving. De familie van wie het huis is, laat weten er ook effectief heel graag te wonen. Meer werk van de broers Magén vind je op hun website.

Ga naar de inhoud