Nederlandse scholieren presenteren in Álora ideeën voor droogteprobleem in Andalusië

Nederlandse scholieren presenteren in Álora ideeën voor droogteprobleem in Andalusië
Beeld: Energieproject in Álora / web

Nederlandse scholieren presenteren in Álora ideeën voor droogteprobleem in Andalusië

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een tiental leerlingen van een middelbare school in Nederland en twee begeleiders vertrekken binnenkort naar de gemeente Álora in de Spaanse regio Andalusië om ideeën te presenteren over het aanpakken van droogte in het gebied. De reis maakt deel uit van een jaarlijks project van de natuurkundeklas.

Andalusië kampt met ernstige droogte. Er is weinig water beschikbaar waardoor problemen ontstaan met de energievoorziening. Ook willen olijfbomen niet meer groeien vanwege het gebrek aan water. De hitte is voor de lokale bevolking nauwelijks draaglijk. Onlangs is zelfs de noodtoestand afgekondigd vanwege de droogte.

De havo-5-leerlingen hebben in het kader van hun natuurkundeproject ideeën ontwikkeld en apparaten gebouwd om het droogteprobleem aan te pakken.

Water gerelateerde projecten

  • Zout water omzetten in zoet water
  • Onderzoek naar efficiënt watertransport
  • Opslag van water

Energie gerelateerde projecten

  • Opslag van energie
  • Energiebesparing

Koeling

  • Koelsystemen voor huizen

Tien leerlingen presenteren hun projecten aan lokale boeren in Álora, Andalusië. De boeren kunnen ook met eigen problematiek komen waar de leerling vervolgens oplossingen voor proberen te bedenken. Communicatie verloopt deels via een lokale docent die Nederlands spreekt. Toch zal de taal een uitdaging zijn, aangezien de leerlingen zelf geen Spaans spreken.

Verslag van de reis

Twee leerlingen gaan verslag doen van de reis en de projectpresentaties in Spanje. Dit gebeurt via een speciaal ingerichte website. De leerling-journalisten hebben al enkele kritische vragen voorbereid voor hun verslaglegging. Ze vinden het erg belangrijk dat lokale boeren geholpen kunnen worden met de droogteproblematiek.

Ga naar de inhoud