Onderzoek wijst uit dat de siesta goed is voor een mens

Oeps ... foto ontbreekt!

Onderzoek wijst uit dat de siesta goed is voor een mens

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor de Spanjaarden komt het niet als iets nieuws maar Griekse wetenschappers zijn het erover eens dat het houden van regelmatige siesta goed is voor een mens en dat de namiddagslaap grote voordelen heeft voor de prestaties, gezondheid van personen en om de bloeddrukniveau te verlagen en te reguleren.

Tegen een Spanjaard hoef je niet te zeggen dat de dagelijkse siesta goed is voor een mens, dat weten ze in dat land immers al eeuwen. Voor de meeste Europeanen echter is het houden van een klein middagdutje na de middagmaaltijd een raar idee en past het niet in het dagelijkse schema.

Zoals bekend gaan in Spanje nog steeds veel winkels, overheidsgebouwen, banken en musea dicht tussen 13.30/14.00 uur en 16.30/17.00 uur voor de dagelijkse siesta. Dit houdt natuurlijk niet in dat alle Spanjaarden dan gaan slapen maar wel dat men even de tijd voor zichzelf neemt door naar huis te gaan (indien mogelijk) uit eten te gaan of gewoon even een wandeling te maken en tot rust te komen.

Het Griekse onderzoek dat werd gepubliceerd in het magazine American College of Cardiology richt zich op het slapen of middagdutje. Dit zou volgens de onderzoekers goed zijn voor het immuunsysteem, om de bloeddrukniveau te verlagen en te reguleren en de gezondheid in het algemeen. Volgens de onderzoekers is een kleine siesta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.

Als nu ook jij ervan overtuigd bent dat je toch maar eens aan de siesta moet, dan zijn hier enkele tips:

  • Houdt de siesta kort en tussen de 25 en 30 minuten maximaal en wordt wakker voordat men in de diepe slaap (REM) valt aangezien het opstaan daarna veel zwaarder valt.
  • Houdt de kamer waar men de siesta slaapt donker, doe de gordijnen dicht of de rolluiken naar beneden en doe al het licht uit.
  • Houdt het rustig dus geen televisie of radio aan, niet naar muziek luisteren en niet de siësta slapen op het drukke strand in de zomer. Geluiden verstoren de rust in de hersenen en dat probeer je nu net voor elkaar te krijgen met een siesta.
  • Zet de mobiele telefoon, huistelefoon, tablets, computers etc. uit gedurende de siesta. Het is belangrijk om eventjes helemaal de tijd voor jezelf te nemen dus niet om te appen, texten, bellen, surfen etc.
  • Siesta dient men liggend te slapen maar dat houdt niet in dat je de pyjama aan moet doen en onder de dekens moet kruipen. De siesta kan ook gehouden worden op de bank (al raadt men dat af), op bed (en niet in bed) of op andere plaatsen als het maar horizontaal is.
  • Houdt de tijd in de gaten en begin niet te laat met een siesta. Als je probeert ’s-nachts ook nog te slapen ga dan niet een siesta beginnen om 6 uur ’s-middags. Het meest ideale tijdstip voor een siesta is tussen 12 en 16 uur overdag, iets dat men in Spanje dan ook vaak doet na het middageten (wat vaak zwaar valt).
  • Probeer voor het slapen van een siesta geen koffie te drinken want dat bevorderd bij de meeste mensen de slaap niet echt. De cafeïne in de koffie duurt er ongeveer 20 minuten over om effectief te zijn in een lichaam. Houdt daar rekening mee. Koffie kun je dus beter na de siesta drinken.
Ga naar de inhoud