Spanje start proef met vierdaagse werkweek bij 200 bedrijven die een vergoeding ontvangen

Spanje start proef met vierdaagse werkweek bij 200 bedrijven die een vergoeding ontvangen
Beeld: Freepik

Spanje start proef met vierdaagse werkweek bij 200 bedrijven die een vergoeding ontvangen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben er al vaker over geschreven en regelmatig wordt er over een mogelijke vierdaagse werkweek in de Spaanse pers geschreven maar de proefperiode lijkt nu dan toch echt te gaan beginnen. De werkweek van 32 uur zal van start gaan bij 200 bedrijven die een gemiddelde compensatie krijgen van 250.000 euro waardoor de 3.000 tot 6.000 werknemers deel kunnen nemen aan de vierdaagse werkweek proefperiode.

Eind januari maakte Iñigo Errejón van de politie partij Más País al bekend dat er tussen hem en zijn partij, die dit onderwerp in het verkiezingsprogramma heeft staan, en de Spaanse regering een overeenkomst is bereikt over de proefperiode van de vierdaagse werkweek in Spanje. Er was toen officieel geen bevestiging van de Spaanse regering maar het lijkt er toch nu echt van te komen.

In totaal zal de regering 50 miljoen euro Europees geld vrijmaken om de vierdaagse werkweek te gaan testen. Circa 200 deelnemende bedrijven met tussen de 3.000 en 6.000 werknemers kunnen gemiddeld 250.000 euro krijgen ter compensatie voor eventuele kosten omdat deze bedrijven o.a. meer personeel moeten aannemen.

De regering is nog bezig met de planning en als dat rond is zal pas bekend worden welke bedrijven deel zullen nemen aan de proefperiode. Er is echter zoveel interesse in deze proef met de vierdaagse werkweek zowel binnen als buiten Spanje, zoals in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, dat de regering geen stap terug meer kan nemen.

Eind januari schreven wij al HIER dat het volgens de politicus Errejón om een proefperiode van drie jaar zal gaan maar daar is verder nog niets over bekend gemaakt. Het is ook nog niet bekend wanneer men zal beginnen met de vierdaagse werkweek proefperiode.

De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook coalitiepartner Unidas-Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.

Ga naar de inhoud