Beelden van wrak op de zeebodem linken drugshandelaar met 3.700 kilo cocaïne in Galicië

Beelden van wrak op de zeebodem linken drugshandelaar met 3.700 kilo cocaïne in Galicië
Beeld: Ministerio Ciencia e Innovación

Beelden van wrak op de zeebodem linken drugshandelaar met 3.700 kilo cocaïne in Galicië

VIGO – Het Instituto Oceanografico de Vigo (Oceanografisch Instituut) filmde met een onderwatercamera het wrak van de zeilboot Benirrás. Dat wrak was eigendom van Carlos Silla en werd tot zinken gebracht door diens zakenpartner Antolín Fernández Pajuelo voor de kust van A Guarda in Galicië. Het rust op 110 meter diepte. Dankzij de beelden bewees de politie dat de twee verantwoordelijk waren voor de smokkel van 3.700 kilogram cocaïne.

De operatie Tuneladora-Lince bezat alle elementen van het stereotype drugsonderzoek . Een boot die vol cocaïne de Atlantische oceaan overstak, achtervolgingen op zee en in de lucht, aanhoudingen, voortvluchtigen en een paar bekende namen uit de onderwereld van de drugshandel.

De operatie zorgde voor de aanhouding van Carlos Silla, alias de witte merel, een van de beruchtste drugsbaronnen van Galicië. Ook zijn zakenpartner Antolín Fernández Pajuelo werd gearresteerd. Beiden worden verdacht van het verschepen van duizenden kilo’s cocaïne. Nu ze achter de tralies zitten komt ook de stunt aan het licht die de politie uitvoerde bij het wrak van de zeilboot Benirrás.

Het was Antolín Fernández Pajuelo die het schip tot voor de Galicische kust bracht ter hoogte van het dorp A Guarda. Daar ging hij aan boord van een sloep met de lading cocaïne, waarop hij de Benirrás zelf tot zinken bracht. Alleen had Pajuelo niet in de gaten dat een aantal vissers hem aan boord van de sloep zagen gaan. De vissers verwittigden de politie en Pajuelo werd een paar uur later ingerekend in A Guarda. Toch ontbrak het nodige bewijs om zijn schuld aan te tonen.

Door de route van de Benirrás met hoogstaande technologie te hertraceren, slaagde de politie er in het wrak te lokaliseren. Het Oceanografisch Instituut liet precies op de juiste plek een camera zakken om het wrak te filmen. Zo werd vastgesteld dat het wel degelijk om de Benirrás ging, die effectief gelinkt was aan Carlos Silla en zijn handlanger Pajuelo. Dankzij de onderwaterbeelden kwam voorlopig dus een eind aan het imperium van een van de grootste drugshandelaren van Galicië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.