Spaanse regering verlaagt 29 maart de prijs van elektriciteit, gas en brandstof

Spaanse regering verlaagt 29 maart de prijs van elektriciteit, gas en brandstof
Beeld: 123rf

Spaanse regering verlaagt 29 maart de prijs van elektriciteit, gas en brandstof

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van ‘Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria Democrática’, Félix Bolaños, heeft na de parlementaire zitting in het congres en na gesprekken met de Spaanse oppositiepartij PP bevestigd dat op 29 maart de prijzen van elektriciteit, gas, benzine en diesel verlaagd worden in Spanje. Er werd echter niet bijgezegd om hoeveel procent of eurocent het gaat, iets wat bekend zal worden na de Europese bijeenkomst op 24/25 maart en de daarop volgende ministerraad op 29 maart.

Net zoals in de rest van de Europese Unie zijn de prijzen van elektriciteit, gas en brandstof mede vanwege de Oekraïne-oorlog enorm gestegen. Weliswaar zijn de elektriciteits- en gasprijzen de afgelopen dagen aan het dalen, deze zijn nog steeds vele malen hoger dan voor de Oekraïne-oorlog. Dat geldt ook voor de brandstofprijzen die elke week recordprijzen verbreken.

Volgens de Partido Popular (PP) oppositiepartij moet de regering niet langer wachten en per direct de prijzen verlagen door de belastingen te verlagen op elektriciteit, gas en brandstoffen. De Spaanse regering zegt echter dat ze moet wachten op Europese toestemming en wil de verlaging samen laten lopen met die van andere EU-landen.

In Nederland werd recent bekend gemaakt dat het kabinet besloten heeft de accijns op benzine en diesel per 1 april 2022 tot het einde van het jaar te verlagen met 21%, iets wat het kabinet circa 2,8 miljard euro gaat kosten. Inmiddels is ook bekend dat Frankrijk vanaf 1 april 2022 voor vier maanden de benzine- en dieselprijzen met 15 eurocent gaat verlagen, iets wat de Franse regering meer dan 2 miljard euro gaat kosten. Dit kan zelfs een verlaging van 20 eurocent worden als de oliemaatschappijen en distributeurs nog eens 5 eurocent korting geven. Ook in België worden de benzine- en dieselprijzen vanaf 19/20 maart verlaagd met aangepaste accijnzen waardoor de prijzen aan de pomp met 17,5 eurocent dalen.

In Spanje wordt al weken om een verlaging van de IVA (btw) van 21% naar 10% gevraagd maar de regering heeft tot nu toe alleen aangegeven dit te onderzoeken. Voor de regering is het verlagen van de accijns en btw op de brandstof een duur grapje want dat zou betekenen dat de belastingopbrengsten voor de staatskas minder zouden zijn dan de ruim 5,1 miljard euro (2019). Een btw-verlaging van 21% naar 10% zou al snel 20 eurocent per liter minder zijn in geval van benzine en 19 eurocent in geval van diesel.

Ga naar de inhoud