Mercadona heeft vorig jaar mede dankzij de inflatie 718 miljoen winst geboekt

Mercadona heeft vorig jaar mede dankzij de inflatie 718 miljoen winst geboekt
Beeld: Mercadona / web

Mercadona heeft vorig jaar mede dankzij de inflatie 718 miljoen winst geboekt

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In 2022 boekte Mercadona, de marktleider in distributie in Spanje, een nettowinst van 718 miljoen euro, wat een stijging van 5,6% betekent vergeleken met het voorgaande jaar, toen in 2021 de winst 680 miljoen euro bedroeg. Het bedrijf zag ook een stijging van 11% in de bruto-omzet, die in 2022 uitkwam op meer dan 31 miljard euro. 

Op de jaarlijkse persconferentie om de resultaten van het Valenciaans bedrijf te presenteren heeft de president en belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf, Juan Roig, aangekondigd dat het bedrijf 161 miljoen euro aan dividend heeft uitgekeerd aan zijn aandeelhouders, wat overeenkomt met 20% van het totaal. 

Roig zelf ontving 88 miljoen euro van het uitgekeerde dividend en heeft aangegeven dat hij een salaris heeft van 11 miljoen euro als president van Mercadona. In totaal verdiende de oprichter van Mercadona dus 99 miljoen euro. De ondernemer benadrukte echter dat hij in de Valencia regio woont, waar het belastingtarief voor de inkomstenbelasting 54% bedraagt. Dit betekent dat meer dan de helft van zijn salaris van 11 miljoen euro en 26% van de dividenden bedoeld zijn om deze belasting te betalen, naast de vermogensbelasting, die ook een van de hoogste in Spanje is in de Valencia regio.

Het jaar 2022 eindigde met een marktaandeel van 27,2% en 1.676 supermarkten, waarvan er 63 werden geopend, 49 werden gesloten en 41 werden gerenoveerd. Roig geeft aan dat ze met 1.700 winkels “bijna het maximum in Spanje” hebben bereikt. Het bedrijf heeft vorig jaar meer dan 3.000 nieuwe banen gecreëerd, waarvan 1.000 in Portugal. Hierdoor heeft het bedrijf nu meer dan 99.000 mensen in vaste dienst.

In Portugal heeft Mercadona 10 nieuwe winkels geopend en de omzet werd verhoogd tot 737 miljoen euro, vergeleken met 450 miljoen in 2021. De online verkoop steeg ook tot 540 miljoen euro, met de opening van twee nieuwe distributiecentra in het afgelopen jaar. Deze tak heeft nu 2.000 werknemers en vertegenwoordigt 2% van de omzet. Na de opening van vier distributiecentra (Valencia, Madrid, Sevilla en Barcelona) zal Mercadona een mini-distributiecentrum openen in Boadilla del Monte en onderzoekt de keten gebieden zoals Málaga en Mallorca.

Prijsstijging

Tijdens de presentatie van de resultaten van het bedrijf voor 2022 heeft de president van Mercadona ook verklaard dat het bedrijf de prijzen flink heeft moeten verhogen, maar dat het niet doen daarvan “rampzalig” zou zijn geweest voor de keten. Roig verklaarde dat winkeliers de prijzen liever verlagen dan verhogen, en hij gaf een klant gelijk die zei dat de slogan “altijd lage prijzen” was veranderd in “hoge prijzen”. “Ze heeft gelijk, we hebben de prijzen flink verhoogd, maar we moeten ervoor zorgen dat de productieketen duurzaam wordt”, voegde hij eraan toe. Roig merkte op dat een prijsstijging van 10% voor iemand met een laag inkomen een grote impact kan hebben.

Ga naar de inhoud