Steeds meer ‘Adults Only’ hotels in Spanje, maar zijn deze discriminerend?

Steeds meer ‘Adults Only’ hotels in Spanje, maar zijn deze discriminerend?
Beeld: Canva

Steeds meer ‘Adults Only’ hotels in Spanje, maar zijn deze discriminerend?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Accommodaties die exclusief zijn ontworpen voor personen ouder dan 18 jaar en die leeftijdsbeperkingen hebben, zoals ‘alleen voor stellen’ en ‘alleen voor volwassenen’ (Adults Only), zijn bedoeld om reizigers aan te trekken die op zoek zijn naar een rustige en ontspannen sfeer zonder kinderen. Deze accommodaties bieden vaak activiteiten zoals diners, wijnproeverijen, spa-behandelingen en avondentertainment. De vraag is echter of deze vorm van accommodatie als discriminatie wordt beschouwd in Spanje.

In de jaren zeventig werd deze trend voornamelijk populair in grote toeristische resorts in het Caribisch gebied. Het concept was oorspronkelijk gericht op Amerikaanse koppels die op zoek waren naar kindvrije vakanties om te ontspannen. Het was in wezen een huwelijksreis voor koppels die één tot twee weken duurde en een spa- en wellness-ervaring bood. In Spanje richt deze nieuwe trend zich op korte uitstapjes of weekendjes weg, vooral aan de kust. Als gevolg van de pandemie is er echter ook een nieuw aanbod ontstaan in landelijke gebieden zoals Castilla-La Mancha of het Baskenland.

Het eerste ‘Adults Only’ hotel in Spanje opende zijn deuren in 2007 in Playa del Inglés, Gran Canaria. Hoewel dit geen nieuwigheid is, beleeft dit type vakantie voor alleen volwassenen op dit moment een hoogtij. Volgens een rapport van de Spaanse Confederatie van Hotels en Toeristische Accommodaties (CEHAT) is 5% van de hotels in Spanje ‘alleen voor volwassenen’. Deze toename is te danken aan de dynamiek van de toeristische sector, die voortdurend op zoek is naar nieuwe en aantrekkelijke producten voor een interessante doelgroep, vergelijkbaar met ‘double income, no kids’ (DINKS), oftewel twee volwassenen met een inkomen zonder kinderen.

Discriminerend?

Jorge Fernández, docent bij de Faculteit Rechten en Politieke Wetenschappen van de UOC, verduidelijkt de kwestie. “Ja, de definitie op zichzelf is discriminerend tegenover minderjarigen en leidt tot ongelijke behandeling op basis van leeftijd”, legt hij uit. En kunnen dit soort accommodaties de toegang weigeren aan gezinnen met minderjarige kinderen? “Dit zou een daad van discriminatie op basis van leeftijd zijn en in strijd zijn met artikel 14 van de Spaanse grondwet, dat is vastgesteld in de titel betreffende fundamentele rechten en plichten” volgens Fernández.

Als je een reservering maakt en je realiseert je pas later, wanneer je al met je familie en bagage in het hotel bent dat je een fout hebt gemaakt, geeft dat je geen recht om te eisen dat het hotel je naar een andere accommodatie verplaatst. “Als de reden voor de verplaatsing is dat het een ‘alleen voor volwassenen’ hotel is en dat minderjarige kinderen niet toegestaan zijn, zou er zonder twijfel sprake zijn van leeftijdsdiscriminatie en zou dit illegaal zijn”, legt Fernández uit.

Hotels die alleen voor volwassenen zijn, worden vrijelijk geadverteerd op boekingswebsites en reisapps, waarbij Fernández van mening is dat de overheid dit soort reclame meer zou moeten controleren. De autoriteiten zijn niet erg actief in het toezicht op accommodaties die adverteren als alleen voor volwassenen.

Wat zegt de Spaanse wet?

In Spanje is er geen specifieke wetgeving die zich richt op hotels die alleen voor volwassenen zijn. Echter, volgens de Spaanse grondwet, is discriminatie op basis van leeftijd verboden en kan het leiden tot juridische consequenties als een hotel weigert om gezinnen met minderjarige kinderen te laten verblijven. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige autonome regio’s in Spanje hun eigen regels en voorschriften kunnen hebben met betrekking tot dit soort accommodaties. Het is daarom raadzaam om de lokale regels en voorschriften te raadplegen voordat je boekt.

Ga naar de inhoud