Zes op de tien Spanjaarden blijven thuis tijdens de Semana Santa vakantieweek

Zes op de tien Spanjaarden blijft thuis tijdens de Semana Santa vakantieweek
Beeld: via canva.com

Zes op de tien Spanjaarden blijven thuis tijdens de Semana Santa vakantieweek

Uit een onderzoek blijkt dat 62% van de Spanjaarden deze Paasvakantie thuis zal blijven, wat een stijging van 14% is in vergelijking met vorig jaar. Dit is het gevolg van de impact van de inflatie, prijsstijgingen en economische onzekerheid op huishoudens.

De Heilige Week voor Pasen, ook wel Semana Santa genoemd, is een belangrijk feest in Spanje. Traditioneel is het een tijd om samen te komen met familie en vrienden en te genieten van culturele evenementen en uitstapjes. Veel Spanjaarden maken van deze gelegenheid gebruik om op vakantie te gaan, maar de economische omstandigheden dwingen velen om thuis te blijven.

Voor een groot aantal Spanjaarden is de financiële situatie verslechterd vergeleken met vorig jaar. Volgens het onderzoek zegt 67% dat hun persoonlijke financiën zijn achteruitgegaan, waardoor ze minder geld hebben om aan een vakantie te besteden. Bovendien geeft 20% aan niet eens rond te kunnen komen aan het einde van de maand, een stijging van 2% vergeleken met vorig jaar en 12% vergeleken met 2022.

Voor degenen die wel op vakantie gaan, is besparen een prioriteit. Ongeveer een derde van de respondenten geeft aan te willen sparen voor de zomervakantie in plaats van geld uit te geven aan de Paasvakantie. Anderen kiezen voor een goedkopere optie, waarbij 49% aangeeft een meer betaalbare vakantie te hebben gepland dan vorig jaar.

Ondanks de economische uitdagingen, zullen veel Spanjaarden toch op vakantie gaan tijdens de Semana Santa. Voor hen zal de ervaring echter waarschijnlijk soberder zijn dan in voorgaande jaren. De gemiddelde uitgave voor de Semana Santa ligt dit jaar op € 297, slechts een lichte daling vergeleken met de € 300 in 2023. Hoewel het verschil klein lijkt, moet in aanmerking worden genomen dat prijzen over het algemeen zijn gestegen, waardoor het beschikbare budget in feite kleiner is.

Om binnen hun beperkte budget te blijven, zullen veel Spanjaarden op zoek gaan naar goedkopere accommodaties, minder dure activiteiten en kortere reizen. Sommigen zullen misschien kiezen voor een lokale bestemming in plaats van ver weg te gaan, terwijl anderen ervoor zullen kiezen om bij familie of vrienden te verblijven om kosten te besparen.

Naast de financiële impact kan de beperkte mobiliteit tijdens de Paasvakantie ook gevolgen hebben voor culturele tradities en evenementen. Sommige steden en dorpen zouden minder bezoekers kunnen ontvangen voor hun paasprocessies en vieringen, waardoor een belangrijk aspect van hun cultureel erfgoed wordt beïnvloed.

Ga naar de inhoud