Search
menu
Search

Cabinepersoneel Ryanair België staakt 22, 23 en 24 april

Cabinepersoneel Ryanair België staakt 22, 23 en 24 april
Beeld: Canva

Cabinepersoneel Ryanair België staakt 22, 23 en 24 april

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het cabinepersoneel van de Ierse budgetvlieger Ryanair in België gaat drie dagen staken. Die staking vindt plaats op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2022. Deze staking werd aangekondigd door de christelijke vakbonden CNE en ACV Puls en volgt op de mislukte onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) over de lonen en premies van het cabinepersoneel.

Volgens de vakbonden hebben de laatste onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van het cabinepersoneel en de directie van Ryanair opnieuw niets opgeleverd. Om druk uit te oefenen heeft men daarom besloten drie dagen het werk neer te leggen. Dat gebeurt op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april. Alleen het cabinepersoneel staakt want de piloten van Ryanair doen niet mee, al zijn ook zij bezig met onderhandelingen.

Het gaat om ongeveer 650 werknemers van Ryanair in België die klagen dat de Ierse budgetvlieger weigert te investeren in het personeelsbeleid. En dat is volgens de vakbonden niet in lijn met de Belgische arbeidswetgeving zoals deze in 2018 door Ryanair werd geaccepteerd. Volgens de vakbonden krijgt 75% van het Belgische cabinepersoneel vaak niet eens het minimumsalaris. Vaak moet er op feestdagen en in weekenden gewerkt worden en moet men vroeg en late uren maken voor slechts 2.000 euro bruto per maand.

De laatste keer dat het cabinepersoneel van Ryanair in België staakte was in september 2018. Toen werd vier dagen niet gewerkt waardoor meer dan 170 vluchten werden geannuleerd of vertraging hadden. Voor de stakingsdagen 22, 23 en 24 april staan voorlopig 94 aankomende en vertrekkende vluchten gepland bij het vliegveld Brussel-Zaventem en tussen de 160 en 210 vluchten bij Brussel-Charleroi.

Ga naar de inhoud