Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (4) 

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (4) 
Beeld: Tom met boorhamer / Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (4) 

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In maart 2018 emigreren Tom en Danielle van Leeuwen samen met hun hond Donja naar Spanje. In oktober 2020 kopen zij in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Ze combineren zoveel mogelijk oude materialen met hedendaags comfort. Casa Rodriquillo wordt een klimaatneutrale B&B. In één van de bodegas hebben ze een curiosawinkel gerealiseerd, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en VIDEO (onderaan artikel).

Januari 2022 was de overdracht van ons tweede huis en dit maakte dat we vanaf dat moment de verbouwing in een hogere versnelling konden zetten. Zelf verhuisde we naar een huurhuis in Pinoso. De afgelopen maanden is er heel hard gewerkt door opper bouwvakker Pedro en zijn mannen. Zelf helpen we, om de kosten wat drukken, zoveel mogelijk mee. Zo hebben we in overleg met de aannemer oude muren en plafonds gesloopt, deur- en raam kozijnen verwijderd. Voor het nieuwe elektra, watervoorziening, airconditioning, ventilatie en vloerverwarming heeft Tom weken besteedt om sleuven in de muren te frezen.

Heel veel huizen in Spanje zijn direct op zand gebouwd en hebben veel last van optrekkend vocht, zo ook ons huis. Daarom hebben we gekozen voor een speciale vloer op de begane grond. Er zijn een soort plastic eierdozen aangebracht waardoor er lucht onder de vloer door kan stromen en zo het vocht zoveel als mogelijk kan afvoeren.

Een aantal van de oude binnenmuren zijn vervangen door nieuwe muren. De indeling voor de kamers met ensuite badkamers werd hierdoor goed zichtbaar. De muren die zich aan de voor en achterkant van het huis bevinden zijn extra geïsoleerd en overal zijn slechte plekken verstevigd en opgeknapt. De oude houten lateien, eigenlijk meer hele boomstammen met sommige nog met bast, waren helemaal vermolmd en zijn vervangen door betonnen. De deurkozijnen in de muren die zijn blijven staan zijn opgehoogd en een groot deel van de ramen zijn al geplaatst. Op dit moment zijn de muren op de bovenverdieping klaar om gepleisterd te worden en dat is echt wel een mijlpaal. Eindelijk wordt er iets netjes gemaakt…

Op het moment van verschijnen van deze blog is het Paasweekend. In Spanje wordt Pasen anders beleefd dan in Nederland en België. De week voor Pasen wordt Semana Santa genoemd en tijdens deze “Heilige Week” zijn in alle steden en dorpen vele processies te zien. Tijdens deze processies wordt het lijdensverhaal van Christus en Maria uitgebeeld door middel van platforms met prachtige religieuze beelden. Deze worden Pasos genoemd en worden door boetelingen op de schouders gedragen.

Ondanks dat we al vier jaar in Spanje wonen, hebben we alleen in ons eerste jaar een processie kunnen zien. Dat deze de laatste twee jaar niet zijn doorgegaan zal niemand verbazen, maar in het jaar ervoor, ons tweede jaar, was er zoveel regen en storm tijdens Semana Santa dat alle activiteiten werden afgelast. Vandaar dat we het nog maar één keer hebben meegemaakt. We zijn toen meegenomen door onze Spaanse buren naar de stad Orihuela en het was heel bijzonder om mee te maken.

Maar gelukkig kunnen we nu weer van de optochten genieten en gaan we dit ook zeker doen. Op dit moment zijn naast de ouders van Danielle ook de oom en tante van Danielle in Spanje en wat is er leuker om ze de cultuur van je nieuwe thuisland te laten zien. In de planning zit dat we de vrijdagavond processie gaan bekijken. Deze is naar horen zeggen het meest indrukwekkend, dus we gaan het beleven… // Felices Pascuas, Tom y Danielle

Ga naar de inhoud