Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (101)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (101)
Beeld: Ingezonden

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (101)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuisd om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Deze week een drukke week op het werk gehad. Geen dag dat ik op tijd naar huis ben gegaan. Iedere keer wel iets. Het voornaamste probleem op het melkveebedrijf is de melkrobot. Die lijkt van de ene storing in de andere storing te sukkelen. Als het ene verlopen lijkt, dient het volgende zich aan. Als de melkrobot in storing staat en niets doet, worden er ook geen koeien gemolken. Een van mijn eerste taken in de ochtend is dat ik de koeien die een beetje laat zijn met een bezoekje aan de robot even de weg naar de robot te wijzen. Maar op een ochtend als ik aankom, staat in de computer van de robot dat er meer dan 40 koeien te laat zijn met melken. Laten we zeggen dat de plaats waar ik de koeien verzamel die gemolken moeten worden, te klein is om 40 koeien in te herbergen. In etappes verzamel ik koeien en doe dat 3 keer tot de koeien die het meest achter lopen met melken zijn gemolken.

Een van de problemen met de robot blijkt ook niet de schuld te zijn van de robot. De grootste storing is veroorzaakt door een kleine muis die aan een kabel heeft geknaagd en die kabel maakte af en toe kortsluiting. Ook was de monteur die de robot van binnen en van buiten kent een paar dagen vrij en moest onze robot het doen met een monteur die nog niet zo lang bij het bedrijf werkt. Zelf heb ik ook nog wat lopen sleutelen aan de robot. De monteur die vrij was, is ook nog geweest en nu is het weer helemaal tip top met de robot.

Onze nieuwe geiser voor het warme water in de badkamer werkte op butaan. We hebben het aangepast naar propaan. De geiser is er een die op butaan en propaan kan werken. Wij hadden het volgende probleem. Als er nog gas in de butaanfles zat dan kregen we toch op een gegeven moment koud water bij het douchen. Soms zat er dan nog 2 kilo gas in de fles. Ik had de aansluitingen voor het gas zo gemaakt dat we twee flessen tegelijk aan kunnen sluiten en daarvan er dan 1 gebruiken door een kraantje open te zetten. Maar met de nieuwe geiser moesten we de 2 flessen tegelijk gebruiken. Na wat zoeken en navraag, blijkt dat de reduceer gasflesaansluiting 30 mBar zijn, maar meestal minder dan dat geven, zeker als de inhoud van de fles afneemt. De geiser werkt het beste op 37 mBar en kan het ook doen op 30 mBar. Ik wilde van alles gaan komen maar wist niet goed waar ik het allemaal moest gaan kopen. Toen kwam de gasflesman, die bij ons de gasflessen om komt ruilen. Laat ik het eens aan hem vragen. Wist ik veel dat hij voor een winkel werkt in Chantada waar ze dat soort spullen allemaal verkopen. 

Deze week zijn we even gaan informeren naar de benodigde materialen. Met wat foto’s en mijn uitleg was het duidelijk wat ik nog had. Ik vertelde erbij dat ik het allemaal zelf kan installeren. De vrouw in de winkel vraagt of ze de spullen vanmiddag kunnen komen brengen. Ja, geen probleem. Maar blijkbaar hebben we elkaar niet helemaal goed begrepen, ik haar niet en zij mij niet, want laat op de dag komt de gasflesman met een collega. Ze komen alles installeren. Oké…. maar… ach laat maar. Laat ze het dan maar doen. Een uurtje later zijn ze klaar en werkt onze geiser op propaan. Alles zit netjes geïnstalleerd als of ik het zelf gedaan zou kunnen hebben. 

Zoals ik me heb laten vertellen is de druk van een propaan in de gasfles hoger. Op die manier is de gasdruk beter te reduceren dan met een veel lagere druk in de butaan gasfles. Voor de aansluitingen op propaan zijn ook dikkere gas slangen nodig. Voordeel van propaan is ook dat het beter geschikt ik in een koudere omgeving. Maar het belangrijkste is dat wij nu een goed werkende geiser hebben.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud