Franse bosbrand bereikt Spaans grondgebied aan de Costa Brava (UPDATE)

Franse bosbrand bereikt Spaanse grondgebied aan de Costa Brava
Beeld: @bomberscat / twitter

Franse bosbrand bereikt Spaans grondgebied aan de Costa Brava (UPDATE)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op zondagmiddag heeft een bosbrand in de Franse Pyreneeën door de sterke wind het Spaanse grondgebied bereikt via Portbou in de provincie Girona. Blusvliegtuigen die naar de plaats van de natuur- en bosbrand waren gestuurd om te helpen werden belemmerd door de weersomstandigheden, vanwege de harde windvlagen. De Catalaanse politie heeft uit voorzorg verschillende afgelegen landhuizen en appartementen in de gemeente Portbou geëvacueerd vanwege de snelle voortgang van de brand.

UPDATE: De brand in Frankrijk en aan de Costa Brava is gestabiliseerd nadat het vuur bijna 900 hectare natuur in de as heeft gelegd, 100 hectare in het Espacio Natural Protegido del Macizo de Albera in de gemeente Portbou in Spanje en de rest in Frankrijk. De brandweer hoopt de vlammenzee op maandag geheel onder controle te krijgen en de natuur- en bosbrand als geblust te beschrijven.

De Catalaanse brandweer heeft sinds het begin van de bosbrand eenheden naar Frankrijk gestuurd om te helpen bij de brandbestrijding. Op zondagmiddag werkten ze met 25 eenheden en 63 personen tegen het vuur in het gebied van Puig de la Farella. De twee vliegtuigen die naar het gebied waren gestuurd om te helpen bij de brand moesten terugkeren naar de basis vanwege de sterke wind die hun werkzaamheden belemmerde.

In Spanje zijn verschillende afgelegen boerderijen, landhuizen en appartementen in de gemeente Portbou uit voorzorg geëvacueerd vanwege de snelle voortgang van de bosbrand die vanuit Frankrijk naar de grensplaats van de Alt Empordà streek in de provincie Girona is overgeslagen. De brandweer heeft bevestigd dat de appartementen in de wijk La Muntanya zijn geëvacueerd, maar het aantal getroffen personen is nog niet bekend. Om de veiligheid van bewoners te waarborgen, vraagt de Catalaanse politie via sociale media aan hen om de instructies van hulpdiensten op te volgen. Politieagenten bewaken ook de toegangswegen om het geëvacueerde gebied te beveiligen.

Het Catalaanse Verkeersbureau heeft de Nationale weg N-260 aan de grens van Portbou in noordelijke richting afgesloten en heeft gemeld dat aan de Franse zijde de RD-914 is afgesloten tussen de steden Cervera de la Marenda en Banyuls.

Ga naar de inhoud