Search
menu
Search

Na twintig jaar hebben de stranden van Peñiscola weer Chiringuitos

Na twintig jaar hebben de stranden van Peñiscola hebben weer Chiringuitos
Beeld: Ayuntamiento de Peñiscola / web

Na twintig jaar hebben de stranden van Peñiscola weer Chiringuitos

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na meer dan 20 jaar zijn er weer Chiringuitos (strandbars) te vinden op de twee belangrijkste stranden van Peñíscola, de populaire kustplaats aan de Costa del Azahar in Castellón (Valencia regio). Vorige zomer (2022) werd er al een geopend in het zuidelijke deel van de stad en sinds deze paasvakantie (2023) zijn er ook twee te vinden aan de noordkant. In totaal biedt de toeristische stad in de provincie Castellón nu drie Chiringuitos aan haar bezoekers. Het is een traditie die sterk verankerd is in deze stad aan de zee, maar die twee decennia geleden gestopt was.

Het toeval wil dat enkele jaren geleden juist Peñiscola de bedevaartplaats voor Chiringuito-fans was. Dat was te danken aan de populaire televisieserie ‘Chiringuito de Pepe’ die geheel werd opgenomen in deze kustplaats. De populariteit van deze serie bracht veel toeristen naar de badplaats, maar eenmaal ter plaatse kon men de afgelopen jaren geen Chiringuito meer vinden op de stranden.

Beide stedelijke stranden hebben echter weer Chiringuitos: één op het Zuidstrand, tegenover het Centrum voor Studies; en twee op het Noordstrand, bij het Les Doyes-gebouw en tegenover het lokale politiebureau. Alle drie de Chiringuitos hebben dezelfde structuur en ontwerp, die eerder zijn goedgekeurd door de gemeente.

Na enkele dagen van installatie en montage zijn de faciliteiten geopend tijdens de Semana Santa paasvakantie, profiterend van de goede bezettingscijfers in de stad. Terwijl enkele laatste details nog moeten worden afgewerkt, zullen de faciliteiten open blijven tot het einde van het toeristenseizoen in oktober.

De faciliteiten bevinden zich op een oppervlakte van 20 vierkante meter, bestaande uit werkruimtes en een openbare ruimte, samen met een terrasgedeelte met tafels en een houten vloer. Daarnaast zijn er ook toiletfaciliteiten beschikbaar in een aparte module aan de achterkant. De strandbars kunnen alleen drankjes en snacks verkopen als horeca-aanbod. Ze zijn de hele dag geopend van 10.00 uur tot 1.30 uur, maar ze bieden geen restaurant- of cateringdiensten aan.

Het was de bedoeling dat de stedelijke stranden van Peñíscola in de 2022-zomer meer dan één Chiringuitos zouden hebben. Helaas werden de administratieve procedures en formaliteiten met het elektriciteitsbedrijf niet op tijd afgerond voor het seizoen van 2022. Het Noordstrand moest wachten tot 2023 voordat het kon pronken met deze toeristische hotspots.

Ga naar de inhoud