De dood van een paard tijdens de Feria de Abril in Sevilla zorgt voor debat over dierenwelzijn

De dood van een paard tijdens de Feria de Abril in Sevilla zorgt voor debat over dierenwelzijn
Beeld: via Pacma / web

De dood van een paard tijdens de Feria de Abril in Sevilla zorgt voor debat over dierenwelzijn

De Feria de Abril in Sevilla is een jaarlijkse traditie en kleurrijke festival dat bekend staat om zijn prachtige paarden, feestelijke sfeer, sevillanas en flamenco klederdracht en traditionele gerechten. Maar achter de feestelijke façade schuilt een duistere kant die een debat heeft aangewakkerd over het welzijn van de dieren die een belangrijk onderdeel vormen van het evenement. De aanleiding is de dood van een paard tijdens een snikhete eerste feestdag.

De Feria de Abril in Sevilla vindt plaats op een speciaal gebouwd terrein aan de oevers van de Guadalquivir-rivier. Het feest, dat twee weken duurt, wordt gekenmerkt door een overvloed aan kleurrijke tenten, zogenaamde casetas, waar bezoekers kunnen genieten van traditionele gerechten, drinken en dansen. Een van de meest iconische elementen van de Feria is de paardenparade, waar prachtige Andalusische paarden worden tentoongesteld in hun traditionele uitmonstering.

Echter, de behandeling van de paarden tijdens de Feria heeft toenemende bezorgdheid gewekt. Dierenrechtenactivisten wijzen erop dat de paarden vaak worden blootgesteld aan extreme temperaturen, lange uren en zware lasten tijdens het feest. Dit jaar overleed een paard op de eerste dag van de Feria, wat leidde tot een golf van kritiek op de autoriteiten en de organisatoren van het evenement.

Sevilla staat bekend om zijn warme temperaturen, vooral in de lente wanneer de Feria plaatsvindt. Paarden zijn bijzonder gevoelig voor hitte, en lange uren in de zon zonder voldoende water kunnen leiden tot uitdroging, hitteberoerte en zelfs de dood. Tijdens de Feria staan paarden vaak gedurende lange perioden stil in de rij of paraderen ze in de volle zon, wat hun risico op hittegerelateerde problemen vergroot.

Andalusische paarden worden traditioneel gebruikt voor het trekken van koetsen en wagens. Tijdens de Feria vervoeren ze vaak zware lasten en rijden ze lange uren, wat belastend kan zijn voor hun fysieke welzijn. De paarden kunnen ook onder druk staan om goed te presteren in de paardenparade, wat kan leiden tot extra stress en vermoeidheid.

Dierenrechtenactivisten betogen dat er een gebrek is aan voldoende toezicht en veterinaire zorg voor de paarden tijdens de Feria. Er is vaak een groot aantal paarden aanwezig, maar er zijn mogelijk niet genoeg dierenartsen of faciliteiten beschikbaar om ze in geval van nood de juiste behandeling te geven. Dit kan bijdragen aan de risico’s van het welzijn van de paarden.

Het overlijden van een paard op de eerste dag van de Feria wakkerde het debat over dierenwelzijn aan. Volgens gemeentelijke bronnen stierf het paard aan een hartaanval, maar de dierenrechtenorganisatie PACMA heeft een onderzoek aangevraagd om de doodsoorzaak nader te onderzoeken. PACMA beweerde ook dat er tijdens de eerste dag van de Feria nog een paard was ingestort en veterinaire zorg nodig had.

Dierenrechtenactivisten roepen op tot veranderingen in de behandeling van paarden tijdens de Feria de Sevilla. Ze pleiten voor maatregelen zoals:

  • Strengere voorschriften voor de bescherming van paarden tegen hitte en uitdroging
  • Beperkingen op de uren dat paarden mogen werken en de lasten die ze mogen trekken
  • Meer toezicht en veterinaire zorg voor de paarden
  • Training en opleiding voor eigenaren en handelaars over het juiste welzijn van paarden

Het gemeentebestuur van Sevilla heeft verklaard dat het de kwestie van dierenwelzijn serieus neemt en dat het bereid is samen te werken met dierenrechtengroepen om de situatie te verbeteren.

Ga naar de inhoud