Er zijn steeds minder echte Catalaanse rozen te vinden tijdens Sant Jordi

Er zijn steeds minder echte Catalaanse rozen te vinden tijdens Sant Jordi
Beeld: via canva.com

Er zijn steeds minder echte Catalaanse rozen te vinden tijdens Sant Jordi

In Catalonië is de traditie van de Catalaanse rozen en het feest van Sant Jordi (Sint-Joris) op 23 april diep geworteld in de regionale cultuur. Deze jaarlijkse viering, waarbij rozen en boeken worden uitgewisseld, is een unieke en geliefde gebeurtenis die de Catalaanse identiteit weerspiegelt. Maar er zijn elk jaar minder rozen uit Catalonië te vergeven, terwijl meer dan 80% onder andere uit Colombia en Ecuador komt, goedkoper dan de rozen uit Nederland.

De teelt van Catalaanse rozen heeft een lange geschiedenis in de regio. Decennialang waren de Maresme-vallei en de kustgebieden rondom Barcelona bekend om hun productie van miljoenen rozen per jaar. Deze rozen waren geliefd vanwege hun specifieke geur en kwaliteit.

Eeuwenlang waren Catalaanse rozen cruciaal tijdens Sant Jordi. Boeren en kwekers in de Maresme-vallei investeerden veel in deze bloemen, die overal werden verspreid. Door het ideale klimaat, vruchtbare bodem en vakmanschap hadden Catalaanse rozen een geweldige reputatie.

Helaas is de teelt van Catalaanse rozen de afgelopen decennia sterk afgenomen. Diverse factoren hebben bijgedragen aan de neergang van deze lokale industrie, zoals strengere milieuregelgeving, toenemende concurrentie uit goedkopere landen en veranderende consumentenvoorkeuren.

Vandaag de dag is Flors Pons, een bedrijf in de gemeente Santa Susanna, een van de weinige overgebleven Catalaanse rozenkwekers. Joaquim Pons, de eigenaar, erkent dat zijn rozen slechts een fractie vormen van de bloemen die tijdens Sant Jordi worden verkocht. “Van de zeven miljoen rozen die in Catalonië worden verkocht, komen er slechts 40.000 (nog geen 0,5%) van onze eigen kwekerij”, vertelt hij.

Pons voorspelt dat zijn bedrijf nog hooguit twee of drie jaar kan doorgaan met de teelt van Catalaanse rozen. “Wanneer deze rozenbedden doodgaan, zullen we niet meer opnieuw planten. Het is gewoon niet rendabel meer”, aldus Pons.

Sant Jordi

Het feest van Sant Jordi is onlosmakelijk verbonden met de Catalaanse rozen-tradities. Op deze jaarlijkse feestdag, die plaatsvindt op 23 april, komen talloze Catalanen samen om hun liefde voor literatuur en hun trots op de regionale cultuur te vieren.

De oorsprong van Sant Jordi gaat terug tot de middeleeuwen, toen het verhaal van de heilige Sint-Joris (in het Catalaans: Sant Jordi) populair werd in Europa. Volgens de legende doodde Sint-Joris een draak en redde hij op die manier een prinses. Ter herinnering aan deze daad zouden mannen hun geliefde een roos geven, terwijl vrouwen hun partner een boek zouden schenken.

De combinatie van de roos en het boek vormt de kern van de Sant Jordi-traditie. De roos symboliseert de liefde, terwijl het boek staat voor kennis en cultuur. Deze twee elementen weerspiegelen de Catalaanse waarden van passie, creativiteit en intellectuele ontwikkeling.

Ga naar de inhoud