Politie arresteert vermoedelijke daders van de bosbrand aan de Costa Blanca

Politie arresteert vermoedelijke daders van de bosbrand aan de Costa Blanca
Beeld: @GVAbforestals / X

Politie arresteert vermoedelijke daders van de bosbrand aan de Costa Blanca

De Marina Alta streek in de province Alicante is onlangs opgeschrikt door een verwoestende bosbrand die uitbrak in de buurt van Tàrbena. Deze natuurramp heeft niet alleen een groot gebied natuur verwoest, maar heeft ook geleid tot de arrestatie van twee personen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van deze catastrofe.

Op 14 april brak er een bosbrand uit in de buurt van Tàrbena, een klein dorpje in de provincie Alicante. De vlammen verspreidden zich snel door de dichte vegetatie en werden aangewakkerd door sterke winden. Ondanks de snelle reactie van de brandweer en andere hulpdiensten, bleek de brand al snel een enorme uitdaging.

Vanwege de snelle verspreiding van de brand moesten verschillende nabijgelegen dorpen en huizen worden geëvacueerd. Bewoners werden geïnstrueerd hun huizen te verlaten en naar veiliger gebieden te gaan. Volgens de eerste meldingen was reeds 800 hectare natuur verwoest, maar dat is uiteindelijk minder gebleken met ongeveer 600 hectare natuur dat in vlammen is opgegaan.

Terwijl de brandbestrijdingsoperatie in volle gang was, startte de Guardia Civil een onderzoek naar de oorzaak van de brand. Al snel kwam naar voren dat de brand mogelijk was ontstaan door een ongecontroleerde landbouwbrand in de buurt van Tàrbena.

Na intensief onderzoek werden twee personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het ontstaan van de bosbrand. Volgens de autoriteiten hadden ze een “gecontroleerde” verbranding van landbouwafval uitgevoerd, maar was deze situatie vervolgens uit de hand gelopen.

De twee arrestanten werden verhoord door de Guardia Civil en hun verklaringen werden opgenomen. Na het afleggen van getuigenverklaringen werden ze voorlopig op vrije voeten gesteld, in afwachting van een mogelijke gerechtelijke aanklacht binnen 48 uur.

De autoriteiten kondigden aan dat het onderzoek zou worden voortgezet door het Seprona (de milieudienst van de Guardia Civil) en de Guardia Civil zelf. Het doel is om de exacte oorzaak en omstandigheden van de brand te achterhalen en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

Ga naar de inhoud