Saharazand kleurt ook de hoogste berg van de Pyreneeën bruin

Saharazand kleurt ook de hoogste berg van Spanje in de Pyreneeën bruin
Beeld: Gerardo Bielsa / facebook

Saharazand kleurt ook de hoogste berg van de Pyreneeën bruin

Recent voerde de zuidenwind zo veel Saharazand mee dat het zelfs tot in België en Nederland voerde. In Spanje is het fenomeen gebruikelijker. Het staat er bekend onder de noemer ‘Calima’. Dit keer kwamen er zo’n hoeveelheden aan dat zelfs de Aneto, de hoogste top van de Pyreneeën, even bruin kleurt. En dat is niet zomaar zonder gevolgen.

De laatste jaren komt er steeds meer Saharazand uit Afrika over Spanje gewaaid. Je herkent het aan de mistige waas die in de lucht hangt en vaak zorgt voor kleur- en lichtspektakels bij ondergaande zon. Niet zo goed voor de luchtkwaliteit, dat wel, en vorige week zat er wel erg veel zand in de hemel. Wanneer dat gepaard gaat met stormweer, slaat het zand met de regen mee op aarde. Het laat sneeuw, wagens of de grond achter met een roodbruin laagje.

Piloot Gerardo Bielsa, bekend voor zijn luchtfoto’s van de Pyreneeën, liet de gelegenheid niet schieten. Hij maakte een vlucht over de hoogste berg van de bergketen, de Aneto, en legde er vast hoe de maagdelijk witte sneeuw afgelopen zaterdag nog steeds roodbruin was. Bepaalde delen althans, want de hevige windstoten op die hoogte rommelen de sneeuw ook heel snel door elkaar.

Drie jaar geleden gebeurde in het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido trouwens een interessant onderzoek. Men berekende toen dat de wind er meer dan 930 ton (!) saharazand deponeerde. Het ging toen om tussen de 2,9 en 10 gram per vierkante meter.

Op de Aneto heeft het zand trouwens een onverwacht rampzalig effect. Doordat de sneeuw donker kleurt, vangt ze meer warmte van de zon en smelt ze ook sneller. Geen goede zaak in tijden van algemene klimaatopwarming.

Ga naar de inhoud