Zuiden van Tenerife heeft vanwege branden in zendstations geen telecommunicatie

Zuiden van Tenerife heeft vanwege branden in zendstations geen telecommunicatie
Beeld: via canva.com

Zuiden van Tenerife heeft vanwege branden in zendstations geen telecommunicatie

Het Canarische Eiland Tenerife is de afgelopen tijd getroffen door meerdere branden die een grote impact hebben gehad op de telecommunicatie-infrastructuur zoals die van mobiele telefoons. Grote telecomproviders zoals Vodafone moesten hun diensten in bepaalde gebieden van het eiland stopzetten vanwege de verwoestende branden. Deze gebeurtenissen hebben niet alleen de natuurlijke omgeving aangetast, maar ook de communicatie van inwoners en bezoekers in toeristische gebieden zoals Playa de las Americas ernstig verstoord.

Tenerife, het grootste en meest bevolkte eiland van de acht Canarische eilanden, is een populaire toeristische bestemming en geliefd eiland voor een tweede woning of vaste woonplaats voor veel buitenlanders. Helaas heeft het zuiden van het eiland recentelijk twee verwoestende branden meegemaakt die een grote impact hebben gehad op de telecommunicatie-infrastructuur.

Op 13 maart 2024 brak er een brand uit bij een zendstation in Montaña de Guaza, een bergachtig gebied in het zuiden van Tenerife. De brand had een aanzienlijke impact op de telecommunicatie in het zuiden van Tenerife. Verschillende providers, waaronder Vodafone, moesten hun mobiele netwerken en andere telecommunicatiediensten in het getroffen gebied tijdelijk stilleggen. Dit leidde tot grote communicatieproblemen voor zowel inwoners als toeristen in het gebied.

Slechts een maand later op 14 april 2024 werd het zuiden van Tenerife opnieuw getroffen door een verwoestende brand in hetzelfde gebied van Montaña de Guaza. Deze brand was nog heftiger en verwoestte niet alleen een ander zendstation, maar ook een groot deel van de zendmasten en antennes.

De gevolgen van deze tweede brand zijn nog groter voor de telecommunicatiesector. Vodafone en andere providers zagen zich opnieuw genoodzaakt hun diensten in een groot deel van het zuiden van Tenerife stop te zetten. Naast mobiele netwerken waren ook andere telecomunicatiediensten en zelfs radiostations getroffen.

Hoewel de precieze oorzaken van de branden nog onderzocht worden, lijkt er volgens de politie een patroon te zijn. Autoriteiten vermoeden dat beide branden opzettelijk zijn aangestoken, wat een grote zorg is voor de veiligheid en stabiliteit van de telecommunicatie-infrastructuur op Tenerife. De vraag is alleen, waarom?

Er loopt momenteel een diepgaand onderzoek naar de oorzaken van de branden en mogelijke daders. Tegelijkertijd nemen de autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen om toekomstige incidenten te voorkomen, zoals verhoogde beveiliging rond zendstations en zendmasten. Telecombedrijven zoeken ook naar andere moeilijk te bereiken locaties voor hun zendstations en antennes.

Ga naar de inhoud