84 procent van de Spanjaarden is eigenaar van tenminste één woning

Woningen vanaf 20.000 euro bij de Spaanse ‘Bad bank’
Beeld: 123rf

84 procent van de Spanjaarden is eigenaar van tenminste één woning

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een 84% van alle Spanjaarden is eigenaar van tenminste één woning die hoofdzakelijk gebruikt wordt als eerste woning. Daarnaast heeft 16% van de Spanjaarden een tweede woning en/of zelfs meer dan twee woningen in bezit. Ook heeft 16% van de Spanjaarden geen woning in bezit en wonen zij gehuurd, aldus de onderzoeksresultaten van de website Fotocasa.

Er wordt de laatste maanden veel gesproken over de steeds maar stijgende huurprijzen voor woningen in Spanje. Op sommige plaatsen in het land lopen deze de spuigaten uit en staan ze niet in verhouding tot de salarissen die men verdient in het land. Deze discussie lijkt echter voor slechts een klein deel van de bevolking te gelden aangezien het merendeel van de Spanjaarden een eigen woning in bezit heeft en dus niets met huurprijzen te maken heeft.

Kopen Vs huren

In Spanje heeft men altijd de mentaliteit gehad liever te kopen dan te huren en dat blijkt ook wel nu uit een onderzoek van Fotocasa blijkt dat 84% van alle Spanjaarden een woning in bezit heeft. 69% van de Spanjaarden heeft een woning in bezit, een 12% twee woningen, een 3% drie woningen en slechts 1% meer dan drie woningen. Daartegenover staat dat 16% van de Spanjaarden geen enkele woning in eigendom heeft.

Woonhuis

Het merendeel van de huizeneigenaren heeft een woning in bezit om deze te gebruiken als eerste residentie terwijl 11% deze als tweede residentie in bezit heeft en 7% een woning heeft om deze te verhuren en zo geld te verdienen. 4% van alle woningen in Spanje staat leeg en wordt niet gebruikt. Acht van de tien Spanjaarden woont in een eigen woning terwijl twee van de tien Spanjaarden een woning huurt.

Regio’s

In het Baskenland zijn de eigendommen van woningen het hoogst met 88% gevolgd door Catalonië met 74%, net zoveel als Madrid. De deelstaat Madrid is tevens de regio van Spanje waar met 27% de meeste woningen gekocht werden in 2016-2017. Madrid wordt gevolgd door Catalonië met 17%. Samen met Andalusië zorgen deze drie deelstaten voor 57% van alle gekochte woningen in Spanje. De Comunidad de Madrid en Catalonië zijn ook de twee regio’s waar de meeste woningen gehuurd worden met een 43% samen.

Op de vraag of de huizenprijzen ooit weer hetzelfde niveau zullen bereiken als voor de crisis geeft 42% negatief antwoord en verwachten zij niet dat die maximale prijzen ooit nog gehaald gaan worden. Overigens meent een 67% van de ondervraagden dat de crisis in de woningsector nog lang niet voorbij is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.