skip to Main Content
84 procent van de Spanjaarden is eigenaar van tenminste één woning

84 procent van de Spanjaarden is eigenaar van tenminste één woning

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een 84% van alle Spanjaarden is eigenaar van tenminste één woning die hoofdzakelijk gebruikt wordt als eerste woning. Daarnaast heeft 16% van de Spanjaarden een tweede woning en/of zelfs meer dan twee woningen in bezit. Ook heeft 16% van de Spanjaarden geen woning in bezit en wonen zij gehuurd, aldus de onderzoeksresultaten van de website Fotocasa.

Er wordt de laatste maanden veel gesproken over de steeds maar stijgende huurprijzen voor woningen in Spanje. Op sommige plaatsen in het land lopen deze de spuigaten uit en staan ze niet in verhouding tot de salarissen die men verdient in het land. Deze discussie lijkt echter voor slechts een klein deel van de bevolking te gelden aangezien het merendeel van de Spanjaarden een eigen woning in bezit heeft en dus niets met huurprijzen te maken heeft.

Kopen Vs huren

In Spanje heeft men altijd de mentaliteit gehad liever te kopen dan te huren en dat blijkt ook wel nu uit een onderzoek van Fotocasa blijkt dat 84% van alle Spanjaarden een woning in bezit heeft. 69% van de Spanjaarden heeft een woning in bezit, een 12% twee woningen, een 3% drie woningen en slechts 1% meer dan drie woningen. Daartegenover staat dat 16% van de Spanjaarden geen enkele woning in eigendom heeft.

Woonhuis

Het merendeel van de huizeneigenaren heeft een woning in bezit om deze te gebruiken als eerste residentie terwijl 11% deze als tweede residentie in bezit heeft en 7% een woning heeft om deze te verhuren en zo geld te verdienen. 4% van alle woningen in Spanje staat leeg en wordt niet gebruikt. Acht van de tien Spanjaarden woont in een eigen woning terwijl twee van de tien Spanjaarden een woning huurt.

Regio’s

In het Baskenland zijn de eigendommen van woningen het hoogst met 88% gevolgd door Catalonië met 74%, net zoveel als Madrid. De deelstaat Madrid is tevens de regio van Spanje waar met 27% de meeste woningen gekocht werden in 2016-2017. Madrid wordt gevolgd door Catalonië met 17%. Samen met Andalusië zorgen deze drie deelstaten voor 57% van alle gekochte woningen in Spanje. De Comunidad de Madrid en Catalonië zijn ook de twee regio’s waar de meeste woningen gehuurd worden met een 43% samen.

Op de vraag of de huizenprijzen ooit weer hetzelfde niveau zullen bereiken als voor de crisis geeft 42% negatief antwoord en verwachten zij niet dat die maximale prijzen ooit nog gehaald gaan worden. Overigens meent een 67% van de ondervraagden dat de crisis in de woningsector nog lang niet voorbij is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Dit cijfer klopt wel, google maar eens. Het eigen woningebezit is erg hoog in Spanje. Alle Spanjaarden die ik ken, prive en van mijn werk, zijn woningbezitter. Ja, de generatie onder de dertig heeft het moeilijk door de hogere prijzen, maar straks komt er een bak stenen los als hun ouders overlijden.

  1. Uw bron vermelden aub? Als men gaat zoeken op het internet krijg je meestal een hele hoop uitslagen. En de redactie reageert niet op mijn vraag om officiele cijfers…

 2. Ik geloof niks van Fotocasa. Hebben enkel de bedoeling verkoop
  van woningen te promoten.

 3. Wat ik zelf heb gezien van dichtbij is dat er veel mis is in Spanje en in heel Europa. Ik ga nog een stuk verder in de hele wereld.
  Er wordt een hoop opgeklopt en dat is niet ten gunste van de massa die het juk van ellende hun hele leven gedwongen moeten dragen.

  De rijkdom die men noemt is gebaseerd op tastbare prive eigendommen.
  Dat is maar een klein deel op deze aardbol . De rest is niet meer dan alleen arbeiders woningen in oude wijken . De nieuwbouw is grotendeels bestemd voor het toerisme. Voor tijdelijke bewoning. Verhuur / verkoop .

  Buitenlandse investeerders breiden zich uit aan de kust en iets verder het binnenland in. En zeker niet verder dan dat.
  wat als de verzadiging zijn intrede meldt. Hopelijk wordt er aandacht aan besteedt , want anders gaat de boel weer stagneren.

  De onderbetaalde spaanse bevolking die het niet breed heeft. Zal dan in opstand komen en dat is wel te verwachten .
  De spaanse cultuur staat ook op de tocht letterlijk en figuurlijk.

  Elke cultuur die dreigt ten onder te gaan in eigen land zal zich gaan roeren en opkomen voor behoud van. In welke vorm , dat hou ik maar in het midden. Ik blijf positief dat is beter.

 4. De meeste jongeren t/m 30 jaar wonen nog thuis, hebben geen werk en geen toekomst. En dat is al jaren zo. Vroeger kregen veel kinderen van hun ouders een woning maar die tijden zijn al lang voorbij. Krankzinnig hoge erfbelasting, een gigantische inflatie en een overheid die in de euro val is getrapt, waardoor de staatsschulden zijn geexplodeerd en er dus geen devaluatie, de oude Spaanse trukendoos, van de peseta meer mogelijk is.

 5. Spanjaarden zijn nog meer dan Belgen geboren met een baksteen in hun maag maar deze cijfers vind ik toch verdacht hoog.

  Redactie: zijn er officiele cijfers hierover te bekomen?

 6. Het merendeel van de Spanjaarden (onder 40 jaar) woont thuis of deelt een woning (huur) met anderen. Als deze cijfers kloppen zou er een veel betere doorstroming zijn en de economie zou niet zo achter blijven als hij nu doet

 7. Ik geloof niks van de gepubliceerde percentages van Fotocasa.
  Volgens mij enkel de bedoeling hun aanbiedingen te promoten.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken