De gerestaureerde Sant Antoni markthal zal 23 mei in Barcelona open gaan

Oeps ... foto ontbreekt!

De gerestaureerde Sant Antoni markthal zal 23 mei in Barcelona open gaan

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Na bijna tien jaar verbouwingen, verbeteringen en het overwinnen van veel problemen zal de Mercat de Sant Antoni op 23 mei dit jaar eindelijk opengaan voor het winkelend publiek. Na een investering van ruim 80 miljoen euro kunnen vanaf 23 mei 235 winkels en stalletjes weer de luiken omhoog doen en beginnen met verkopen nadat het merendeel gedurende 9 jaar in een grote tent hun business hebben moeten doen.

De Mercat de Sant Antoni is de belangrijkste overdekte markthal van Barcelona en werd reeds op 24 september in 1882 geopend. Nadat de gemeente op 13 november 2007 de 125e verjaardag van de markt had gevierd werd deze in oktober 2009 gesloten waarna men met de restauratiewerkzaamheden begon. Gedurende negen jaar moesten de marktverkopers hun goederen verkopen in een grote tijdelijke markt gelegen in tenten op de Ronda de Sant Antoni.

Daar zal op 23 mei 2018 dan eindelijk een einde aan komen als de nieuwe, vernieuwde en verbeterde Mercat de Sant Antoni geopend wordt. Op een oppervlakte van meer dan 53.000 m2 zal plaats zijn voor 235 “marktkramen” of verkoopruimtes waarvan er 52 gericht zijn op de verkoop van verse producten (vlees, vis groente en fruit), 105 voor kleding en schoeisel en 78 voor boeken.

In totaal zullen er vijf verdiepingen zijn waarbij er vier onder de grond te vinden zijn en uitgegraven werden. Op de eerste kelderverdieping (om het zo maar te noemen) zal naast de overblijfselen van een Romeinse muur (iets wat ook voor een vertraging heeft gezorgd bij de werkzaamheden) een speciale ruimte zijn voor de wijkbewoners. Deze ruimte zal echter, net zoals de nieuw gym- en fitnesszaal, pas geopend worden in de herfst van dit jaar. Er is ook ruimte voor een supermarkt op een van de verdiepingen en daarnaast een grote ondergrondse parkeerruimte.

Bij een volgend bezoek aan de stad Barcelona is een bezoekje aan deze vernieuwde buurt-markthal (want dat moet het vooral zijn en blijven, en geen kermisattractie wat de Boqueria markthal aan de Ramblas wel geworden is) zeker de moeite waard, al is het maar vanwege de modernistische bouwstijl van de in Griekse kruis vorm gebouwde markthal.

Ga naar de inhoud