Tweeduizend personen protesteren tegen Olympische Winterspelen in de Pyreneeën

Tweeduizend personen protesteren tegen Olympische Winterspelen in de Pyreneeën
Beeld: @stopjjoo / twitter

Tweeduizend personen protesteren tegen Olympische Winterspelen in de Pyreneeën

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Volgens de politie kwamen op zondag circa 2.000 personen bijeen om te protesteren tegen de Spaanse kandidatuur om de Olympische Winterspelen van 2030 te organiseren in de Pyreneeën. Volgens de betogers zouden de winterspelen de Spaanse staat grote schulden opleveren, en een nefast effect hebben op de rust en de natuur van de bergen.

Met zijn 2.000 waren ze zondag, de betogers die aan de Catalaanse regering vroegen om af te zien van het indienen van een kandidatuur om gastheer te worden voor de Juegos Olímpicos (Olympische Spelen) van 2030. Volgens hen is dat idee ‘buitensporig’ tegen de achtergrond van de klimaatcrisis.

De betoging werd georganiseerd door het platform Stop JJ.OO (juegos olímpicos) en trad naar buiten onder de slogan “Por un Pirineo vivo”, “Voor een levende Pyreneeën”. Volgens de politie verliep de betoging rustig. De aanwezigen droegen hoeden en petten tegen de felle lentezon, en scandeerden leuzen als “Treinta días de fiesta, treinta años de miseria” (30 dagen feest, 30 jaar miserie) als referentie naar de hoge schuld die de Spaanse overheid zich op de hals zou halen middels het evenement. 

Volgens Bernat Lavaquiol, een van de organisatoren van de demonstratie, is de regering er voornamelijk op uit de lobby’s voor toerisme en bouwondernemingen tevreden te stellen. Vaak hebben die hun hoofdzetels in Barcelona. Hij waarschuwde de Catalaanse president Pere Aragonés dat de bevolking van de Pyreneeën een voortzetten van het voorstel niet zomaar zou laten voorbij gaan. Ook beschuldigden de organisatoren de Catalaanse staat er van niet transparant te zijn wanneer het gaat om het inschatten van de ecologische impact die de spelen voor de regio zullen inhouden.

Ga naar de inhoud