Tweeduizend personen protesteren tegen Olympische Winterspelen in de Pyreneeën

Tweeduizend personen protesteren tegen Olympische Winterspelen in de Pyreneeën
Beeld: @stopjjoo / twitter

Tweeduizend personen protesteren tegen Olympische Winterspelen in de Pyreneeën

GIRONA – Volgens de politie kwamen op zondag circa 2.000 personen bijeen om te protesteren tegen de Spaanse kandidatuur om de Olympische Winterspelen van 2030 te organiseren in de Pyreneeën. Volgens de betogers zouden de winterspelen de Spaanse staat grote schulden opleveren, en een nefast effect hebben op de rust en de natuur van de bergen.

Met zijn 2.000 waren ze zondag, de betogers die aan de Catalaanse regering vroegen om af te zien van het indienen van een kandidatuur om gastheer te worden voor de Juegos Olímpicos (Olympische Spelen) van 2030. Volgens hen is dat idee ‘buitensporig’ tegen de achtergrond van de klimaatcrisis.

De betoging werd georganiseerd door het platform Stop JJ.OO (juegos olímpicos) en trad naar buiten onder de slogan “Por un Pirineo vivo”, “Voor een levende Pyreneeën”. Volgens de politie verliep de betoging rustig. De aanwezigen droegen hoeden en petten tegen de felle lentezon, en scandeerden leuzen als “Treinta días de fiesta, treinta años de miseria” (30 dagen feest, 30 jaar miserie) als referentie naar de hoge schuld die de Spaanse overheid zich op de hals zou halen middels het evenement. 

Volgens Bernat Lavaquiol, een van de organisatoren van de demonstratie, is de regering er voornamelijk op uit de lobby’s voor toerisme en bouwondernemingen tevreden te stellen. Vaak hebben die hun hoofdzetels in Barcelona. Hij waarschuwde de Catalaanse president Pere Aragonés dat de bevolking van de Pyreneeën een voortzetten van het voorstel niet zomaar zou laten voorbij gaan. Ook beschuldigden de organisatoren de Catalaanse staat er van niet transparant te zijn wanneer het gaat om het inschatten van de ecologische impact die de spelen voor de regio zullen inhouden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.