Over vijf jaar mogen e-sigaretten alleen nog verkocht worden bij tabakszaken in Spanje

Over vijf jaar mogen e-sigaretten alleen nog verkocht worden bij tabakszaken in Spanje
Beeld: Canva

Over vijf jaar mogen e-sigaretten alleen nog verkocht worden bij tabakszaken in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje heeft de regering een wetsontwerp genaamd Ley del Mercado de Tabacos aangenomen waarin onder andere staat dat over vijf jaar de elektronische sigaretten (e-sigaretten) behandeld worden alsof het normale sigaretten zijn. Dat betekent dat vanaf 2027 sigaretten en de elektronische varianten alleen nog verkocht mogen worden bij tabakszaken.

Deze maatregel werd op het laatste moment als een van de nieuwigheden van het wetsontwerp gepresenteerd om zo een betere controle op de productie, distributie en detailhandel van e-sigaretten en andere nieuwe modellen en variaties te krijgen. Daarom worden de e-sigaretten gelijkgetrokken met de conventionele sigaretten, in overeenstemming met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en gezondheidsautoriteiten.

Met de regulering van de verkoop van elektronische sigaretten in tabakswinkels krijgt de staat een betere controle over de reclame- en promotieactiviteiten en worden minderjarigen beter beschermd tegen tabak en de elektrische verwanten, mede omdat de elektronische sigaretten niet meer via internet gekocht kunnen worden. 

Uit een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid van begin 2022 is gebleken dat de elektronische sigaretten hoofdzakelijk gebruikt worden door rokers, rokers die willen stoppen en ex-rokers. Maar het aantal minderjarigen dat elektronische sigaretten rookt is ook toegenomen.

Een e-sigaret (elektronische sigaret) verdampt een vloeistof die een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen bevat. De vloeistof, of e-liquid, wordt verhit zodat er damp ontstaat die de gebruiker kan inhaleren. De vloeistof bevat geen tabak, zoals een gewone sigaret, maar vaak wel nicotine. De e-sigaret is verkrijgbaar in allerlei modellen en smaken. Een specifiek type e-sigaret is de shishapen. Deze bootst de smaak van een waterpijp (shisha) na. Een shishapen bevat geen tabak en meestal ook geen nicotine.

De damp van een e-sigaret bevat (net als tabaksrook) schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker. De damp die een roker van een e-sigaret uitademt kan effecten hebben op omstanders. Bij hen kunnen keel, neus en/of ogen licht geïrriteerd raken.

Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.

Ga naar de inhoud