Heeft Spanje te maken met de eerste hittegolf van het jaar? Temperaturen tot 35 graden verwacht

Heeft Spanje te maken met de eerste hittegolf van het jaar? Temperaturen tot 35 graden verwacht
Beeld: 123rf

Heeft Spanje te maken met de eerste hittegolf van het jaar? Temperaturen tot 35 graden verwacht

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is al aardig warm op veel plaatsen in Spanje maar tot nu toe werd nog niet gesproken over een hittegolf (ola de calor). Maar het lijkt erop dat dit vanaf deze week al gaat veranderen want de temperaturen stijgen de komende dagen tot 35 graden of zelfs meer in het zuiden van het land. Volgens de weerexperts gaat het om temperaturen die normaal gesproken pas eind juni en in juli geregistreerd worden in Spanje. Bekijk HIER onze eigen weerpagina van Spanje!

De hoogst gemeten temperatuur bij de Spaanse Weerdienst AEMET was op maandag 16 mei 33,7 graden in Xativa (Valencia) gevolgd door 32,4 graden in Estacion de Tortosa (Tarragona) en 32,3 graden in Alhama de Murcia terwijl Molina de Segura en Archena (beiden in Murcia) 31,9 graden registreerden. In Zaragoza werd het 31,8 graden, Manresa (Barcelona) 31,8 graden, Binissalem (Mallorca) 31,7 graden, Rasquera (Tarragona) 31,7 graden en Murcia 31,6 graden.

Volgens de weerexperts van de webiste eltiempo.es hebben plaatsen zoals Valencia en Bilbao normaal temperaturen van 25 en 22 graden maar is dat nu gestegen naar 30 graden. Maar ook de rest van de maand mei zal warmer dan normaal zijn waarbij ook al voorzichtig gesproken wordt van de eerste hittegolf. Met name Andalusië, Murcia, Valencia regio, Castilla-la Mancha, Extremadura en andere regio’s zoals Catalonië, Aragón zullen het warmer krijgen dan normaal voor de tijd van het jaar. Galicië en de Canarische Eilanden zijn de uitzonderingen. 

In totaal zullen de inwoners van 14 provincies (van de 52) deze week te maken krijgen met temperaturen boven de 30 graden waarbij het kwik in Murcia en Andalusië kan stijgen tot 35 graden. De temperaturen liggen tussen de 5 en 15 graden hoger dan normaal voor de tijd van het jaar.

Wanneer hittegolf?

Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer. Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en België waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden Celsius of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden Celsius. Temperaturen van 25 en/of 30 graden worden in Spanje in de zomer als normaal gezien aangezien deze veel vaker voorkomen dan in Nederland en België.

De Spaanse weerdienst AEMET zegt letterlijk het volgende op de hittegolf: een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000.

Ga naar de inhoud