Platform Spaans en de Spaanstalige wereld in Nederland

Platform Spaans en de Spaanstalige wereld in Nederland
Beeld: Canva

Platform Spaans en de Spaanstalige wereld in Nederland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 12 mei 2022 is in Nijmegen het Platform Spaans gelanceerd. In aanwezigheid van acht ambassadeurs van Spanje en andere Spaanstalige landen en een groot aantal docenten Spaans en hispanisten werd het platform ten doop gehouden. Initiatiefnemers zijn onder andere het Instituto Cervantes, faculteiten Spaans, diverse ambassades en de Vereniging Docenten Spaans in Nederland en Levende Talen. De redactie van het glossy Spanje magazine ESPANJE! was erbij en schreef dit verslag.

In het Theater van de Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit werd de lancering aangekondigd door professor doctor Brigitte Adriaensen, sinds 2020 hoogleraar Spaanse Taal & Cultuur. Zij vertelde hoe er sinds 2019 vergaderd werd in o.a. het Instituto Cervantes om te komen tot een bundeling van krachten van iedereen in Nederland die zich met de Spaanse taal bezighoudt. De samenwerking was een jarenlange wens van o.a. Blanca Cano González, coördinator van Levende Talen en docent aan de Rotterdam Business School.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Doel platform

Doel van het Platform Spaans is o.a. om de positie van het Spaans te verbeteren in het onderwijs en middelbaar en hoger onderwijs beter bij elkaar te laten aansluiten. Dat willen de leden van het platform bereiken door:

 • Informatie te verstrekken over taalonderwijs in het Spaans
 • Bijeenkomsten te organiseren om iedereen die zich in het Nederlands taalgebied bezighoudt met de Spaanse taal bij elkaar te brengen.
 • Een lobbygroep te vormen naar buiten toe.

De website Platform Spaans is in het Nederlands omdat het platform zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Er is onder andere informatie te vinden over onderwijs, onderzoeken, tolken en vertalen en evenementen.

Mexicaanse ambassadeur: ‘Voor de taal bestaan geen muren’

Na Brigitte Adriaensen benadrukten Pilar Tena van het Instituto Cervantes, de ambassadeur van Spanje in Nederland, mevrouw María Consuelo Femenía Guardiola en de ambassadeur van Mexico, José Antonio Zabalgoitia Trejo, het groeiende belang van de Spaanse taal in de wereld. Een groot deel van het Spaanse Nationale inkomen is gelieerd aan onderwijs in het Spaans en het Spaans is een van de belangrijkste talen binnen tal van internationale organisaties. ‘Es nuestro patrimonio común’, aldus de Mexicaanse ambassadeur. ‘Zoals de Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes al zei, zijn wij als landen verbonden door onze taal. Het Spaans vormt ook een brug tussen Amerika en Europa, het overbrugt verschillen in de wereld, want voor de taal bestaan er geen muren.’

Spaans: een zelfgekozen passie

Blanca Cano González van Levende Talen, een Mexicaanse die al ruim dertig jaar in Nederland woont, ziet hoe het Spaans steeds meer voet aan de grond krijgt in Nederland. ‘Toen een neef me in de jaren ’80 eens vroeg: wat doe je daar toch in Nederland, zei ik voor de grap ‘Voy a mexicanizar al los holandeses’, ‘Ik ga de Nederlanders Mexicaniseren’. Toen ik hier kwam was er geen normale avocado, taco of jalapeñopeper te vinden. Nu heb je schappen vol met Mexicaanse producten in bijna elke supermarkt. Es un cambio de gusto, de smaak van de Nederlanders is veranderd, en dat gebeurt nu ook met de taal. Spaans wordt als sexy gezien, door de digitalisering is de Spaanstalige wereld veel dichterbij gekomen. Maar er bestaat een groot probleem. Er is een tekort aan goede leraren Spaans, want vraag naar de taal is er wel in het onderwijs. Es una pasión libremente elegida.’

Is Spaans ook jouw passie?

Lees dan het mooie tijdschrift ESPANJE!

 • Vier x per jaar 100 pagina’s voor Spanjefans
 • Elke keer weer honderden tips
 • Roadtrips, steden, natuur, taal, cultuur, wonen en lifestyle
 • Vier edities voor slechts 19,95 euro
 • Dat is 25% korting op de winkelprijs van 27,96 euro
 • Korting op Spaanse films en evenementen
 • Maak kans op gratis boeken
 • Altijd als eerste in huis
 • Ook de digitale editie in je mailbox.
 • Je regelt het meteen via deze link

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud