Oranje gekleurde butaangasflessen stijgen opnieuw in prijs in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Oranje gekleurde butaangasflessen stijgen opnieuw in prijs in Spanje

MADRID – De butaangasflessen worden deze dinsdag na de laatste prijsverandering in maart 2022 weer iets duurder in Spanje. Gemiddeld stijgen de prijzen van een fles met 4,94% naar een kostprijs van 19,55 euro (dat had 8,93% kunnen zijn ware het niet dat er een maximum is van 5%). Deze prijsstijging gaat in op dinsdag 17 mei, de derde dinsdag van de maand. Een butaangasfles van 12,5 kilo zal vanaf dinsdag 0,92 euro duurder zijn en dus 19,55 in plaats van 18,63 euro gaan kosten.

Er zijn in Spanje nog heel veel mensen die geen aardgasaansluiting in huis hebben en gebruikmaken van de (meestal oranje gekleurde) butaangasflessen (bombona domestica butano). Je ziet ze vaak nog staan op de balkons en ze worden gebruikt voor het koken, warm water of de verwarming in huis. 

In Spanje zijn ongeveer acht miljoen huishoudens die nog gebruik maken van de butaangasflessen (GLP envasado). Jaarlijks worden er 68 miljoen butaangasflessen verbruikt maar het gebruik van butaangasflessen is sinds 2009 met 20% achteruit gegaan. 

De meest gangbare butaangasflessen van 12,5 kilo kosten vanaf dinsdag 17 mei 0,92 euro meer (+4,94%) waarna de kostprijs komt te staan op 19,55 euro per ‘bombona de butano’. Dat is de hoogste prijs ooit geregistreerd in Spanje.

De prijzen voor de ‘bombona de butano’ worden tweemaandelijks (bimensualmente) herzien waardoor de volgende herberekening zal plaatsvinden op de derde dinsdag van juli 2022.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.