Oranje gekleurde butaangasflessen stijgen opnieuw in prijs in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Oranje gekleurde butaangasflessen stijgen opnieuw in prijs in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De butaangasflessen worden deze dinsdag na de laatste prijsverandering in maart 2022 weer iets duurder in Spanje. Gemiddeld stijgen de prijzen van een fles met 4,94% naar een kostprijs van 19,55 euro (dat had 8,93% kunnen zijn ware het niet dat er een maximum is van 5%). Deze prijsstijging gaat in op dinsdag 17 mei, de derde dinsdag van de maand. Een butaangasfles van 12,5 kilo zal vanaf dinsdag 0,92 euro duurder zijn en dus 19,55 in plaats van 18,63 euro gaan kosten.

Er zijn in Spanje nog heel veel mensen die geen aardgasaansluiting in huis hebben en gebruikmaken van de (meestal oranje gekleurde) butaangasflessen (bombona domestica butano). Je ziet ze vaak nog staan op de balkons en ze worden gebruikt voor het koken, warm water of de verwarming in huis. 

In Spanje zijn ongeveer acht miljoen huishoudens die nog gebruik maken van de butaangasflessen (GLP envasado). Jaarlijks worden er 68 miljoen butaangasflessen verbruikt maar het gebruik van butaangasflessen is sinds 2009 met 20% achteruit gegaan. 

De meest gangbare butaangasflessen van 12,5 kilo kosten vanaf dinsdag 17 mei 0,92 euro meer (+4,94%) waarna de kostprijs komt te staan op 19,55 euro per ‘bombona de butano’. Dat is de hoogste prijs ooit geregistreerd in Spanje.

De prijzen voor de ‘bombona de butano’ worden tweemaandelijks (bimensualmente) herzien waardoor de volgende herberekening zal plaatsvinden op de derde dinsdag van juli 2022.

Ga naar de inhoud