Twee meter lange haai gesignaleerd bij San Antonio op Ibiza

Twee meter lange haai gesignaleerd bij San Antonio op Ibiza
Beeld: @MartinMakepeace / twitter

Twee meter lange haai gesignaleerd bij San Antonio op Ibiza

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Diverse omstanders hebben in de Middellandse Zee vlak voor de kust van San Antonio op Ibiza een twee meter lange haai zien zwemmen. Dat gebeurde in de Calo des Moro waar de haai vlak langs de kust zwom en duidelijk op video en foto vastgelegd kon worden (zie onderaan artikel)

Als men afgaat op de foto’s gaat het om een twee meter lang exemplaar van een grote blauwe haai (tintorera) die wel vaker gezien wordt in de zee bij Spanje. Als een haai echter dicht bij de kust komt is deze vaak ziek of gedesoriënteerd. Op zich gaat het niet om een gevaarlijke haai voor de mens maar als een haai zich bedreigd voelt zal deze zich verdedigen, daarom staat de haai ook op nummer 9 op de lijst van wetenschappelijk beoordeelde aanvallen op mensen.

De haai werd door tientallen voorbijgangers gezien en er konden ook duidelijke foto’s gemaakt worden. Lang zwom de haai echter niet bij de rotsen van de Calo des Moro in San Antonio want na enkele minuten vertrok de haai weer zeeinwaarts. 

De grote blauwe haai, ook wel “blauwe haai” genoemd, is een haai uit de familie der requiemhaaien, de familie die verantwoordelijk is voor de meeste aanvallen op mensen. Toch beschouwen veel duikers de grote blauwe haai als niet agressief, als een dier dat gemakkelijk afgeweerd kan worden.

De grote blauwe haai heeft lange vinnen en is aan de bovenkant donkerblauw dat naar de zijkanten lichter wordt. De vis heeft twee rugvinnen en één aarsvin. De onderkant is wit. De haai kan bij uitzondering vier meter of meer worden, maar gemiddeld is een volwassen exemplaar 1,8 tot 2,4 meter lang. Het gewicht is 30 tot 50 kilogram voor de kleinste volwassen exemplaren en rond de 160 kilogram voor de grotere exemplaren van bijna drie meter.

Ga naar de inhoud