Search
menu
Search

Spanje vraagt Europa om strengere controles voor bedrijven als Amazon

Spanje vraagt Europa om strengere controles voor bedrijven als Amazon
Beeld: via 123rf & canva.com

Spanje vraagt Europa om strengere controles voor bedrijven als Amazon

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ook in Spanje is de internetreus Amazon niet meer van de markt weg te denken. Een paar grote Europese landen zoals Spanje, Frankrijk en Duitsland vragen de Europese Unie echter om betere controles. De veiligheid van vele online-producten stemt vaak niet overeen met de Europese kwaliteitsnormen.

Kortgeleden nog hernieuwde de Europese Unie haar veiligheidsregels op vlak van producten. Die normen zijn er om producten van de markt te halen die schadelijk of gevaarlijk kunnen zijn. Speelgoed bijvoorbeeld, maar ook elektronische of andere objecten. Spanje klaagt echter samen met enkele landen aan dat online platformen, zoals internetgiganten Amazon en AliExpress, nog steeds te veel aan die controle ontsnappen.

Wanneer vandaag de dag een product officieel uit de rekken wordt teruggeroepen, blijft ongeveer een derde van de kopers dit product toch gebruiken. Volgens Europees afgevaardigde Adriana Maldonado van de PSOE “hoort de consument meteen te worden ingelicht wanneer iets onveilig is en moet men de klant ook een herstelling, vervanging of terugbetaling voorzien”.

Internetplatformen moeten sinds de nieuwe regeling over een gecentraliseerd aanspreekpunt beschikken waartoe controleurs zich kunnen richten. Wanneer de bevoegde autoriteiten een product terugroepen, moet dat binnen de twee dagen volledig van het internet zijn gehaald.

Spanje, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Portugal steunen de maatregelen voluit. Ze klagen echter dat de uitvoering twijfelachtig is. Bij internetgiganten als Amazon verschijnen verboden producten vaak opnieuw, en is een meer proactieve controle volgens hen nodig om de normen toe te passen. Het valt nog af te wachten hoe de Europese Unie zal reageren om de nieuwe normen ook online effectief op te leggen.

Ga naar de inhoud