In de afgelopen jaren hebben verschillende dorpen in Galicië te maken gehad met een groeiend probleem, namelijk de invasie van vliegen. Deze plaag heeft de levenskwaliteit van de inwoners sterk beïnvloed, waarbij sommige gemeenten te maken hebben met een ware explosie van deze insecten. Onderzoekers identificeren twee hoofdoorzaken voor dit probleem, namelijk de gevolgen van klimaatverandering en slechte landbouwpraktijken.
Inwoners van verschillende gemeenten in Galicië hebben de laatste jaren te maken met een groeiend aantal vliegen. Deze overlast lijkt zich verder te verspreiden, waarbij bepaalde regio’s hard worden getroffen. Het probleem lijkt steeds erger te worden en zorgt voor veel hinder bij de bewoners. De autoriteiten proberen maatregelen te nemen om de vliegenplaag onder controle te krijgen, maar het blijft een uitdaging om de situatie volledig op te lossen.
Volgens een rapport dat is ingediend bij de Xunta (de Galicische regering) door de Federación Galega de Municipios y Provincias, zijn er momenteel tot 20 locaties in de provincies Pontevedra, Lugo, A Coruña en Ourense waar sprake is van een explosie van deze dípteros (vliegende insecten).
Het rapport benadrukt dat deze toename van vliegende insecten zorgen baart en dat het belangrijk is om maatregelen te nemen om de situatie onder controle te krijgen. De betrokken autoriteiten worden opgeroepen om actie te ondernemen en samen te werken om de overlast van deze dípteros aan te pakken.
Hoewel sommige burgemeesters hebben ontkend dat hun gemeente tot de getroffen gebieden behoort, is het duidelijk dat de problematiek reëel is en een steeds grotere impact heeft op de levenskwaliteit van de inwoners.
In veel gevallen dateren de eerste episoden van deze vliegen-invasie al uit 2020 en keren ze met regelmaat terug, zoals de afgelopen weken. Deze plotselinge uitbarstingen in de vliegenpopulatie zijn zorgwekkend en vereisen dringende aandacht van de autoriteiten en onderzoekers.
De grote hoeveelheid vliegen heeft een enorme impact op het dagelijks leven van de gemeenschappen die getroffen zijn. Bewoners moeten allerlei maatregelen nemen om de vliegen buiten te houden, zoals binnen blijven op momenten dat de plaag het ergst is en proberen de vliegen buiten te houden door deuren en ramen gesloten te houden. Deze situatie zorgt voor frustratie en beperkt de bewegingsvrijheid van de bewoners, wat duidelijk hun levenskwaliteit aantast.