skip to Main Content
Middellandse Zee kan een “mar de plásticos” worden dankzij grote vervuiling Spanje
WWF

Middellandse Zee kan een “mar de plásticos” worden dankzij grote vervuiling Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Middellandse zee wordt langzaamaan de platic zee

WWF

MADRID – Het Wereld Natuur Fonds schrijft in een rapport dat Spanje samen met Turkije het land is welke het meest verantwoordelijk is voor de vervulling van de zee door middel van onder andere plastic zakjes. Als het zo doorgaat dan zal de Middellandse Zee binnenkort een “mar de plásticos” gaan worden, een bijnaam die ook de kust van Almería heeft op het deel waar de plastic tuinkassen staan.

Spanje staat volgens de onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WWF) niet alleen op de tweede plaats als het gaat om het land welke het meeste afval dumpt in de Middellandse Zee maar Spanje heeft ook de eer het vierde land van de EU te zijn waar het meeste plastic wordt gebruikt.

Turkije is het land die het meest verantwoordelijk is voor de verplastificering van de Middellandse Zee met 144 ton afval per dag. Spanje staat met 126 ton per dag op de tweede plaats gevolgd door Italië met 90 ton, Egypte met 77 ton en Frankrijk met 66 ton afval per dag.

Spanje heeft in 2016 voor 4,6 miljoen ton aan plastic verbruikt waarmee het land op de vierde plaats staat binnen de Europese Unie, achter Duitsland, Italië en Frankrijk. Spanje recycled zo’n 38% van al het plastic afval. Jaarlijks worden er 3,5 miljard plastic flessen water gebruikt, 1,5 miljard plastic kopjes koffie, 5 miljard rietjes en 207 miljoen plastic voor eenmalig gebruik.

Op dit moment is 95% van al het afval wat in de Middellandse Zee drijft plastic en dan met name de microplastic. Jaarlijks eindigt zo’n 70.000 tot 130.000 ton aan microplastic met fragmenten kleiner dan 5 mm en tussen de 150.000 en 500.000 ton aan macroplastic (wat gelijk staat aan 66.000 vuilniswagens) in de zee. Het Middellandse Zeegebied accumuleert slechts 1% van het water op de wereld en 7% van de wereldwijde microplastics.

De vervuiling van de Middellandse zee heeft grote gevolgen voor belangrijke economische sectoren zoals de visserij en het toerisme maar uiteraard ook voor het milieu en de dieren die in de Middellandse Zee leven die steeds meer in aanraking komen met plastic en ander zwerfafval in zee.

Speciale vermelding verdient de toeristensector aangezien er jaarlijks elke zomer meer dan 200 miljoen toeristen genieten van de Mediterrane landen en de stranden inclusief de zee waardoor het zeeafval met 40% toeneemt. In de Mediterrane landen leven echter ook meer dan 150 miljoen mensen die jaarlijks tussen de 208 en 789 kilo afval per persoon produceren.

Bekijk het WWF rapport hier via deze link (PDF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Ja Michel Eduard en Leo groot gelijk hebben jullie, Juan 74 en Jobke zijn wel 1 en dezelfde persoon
  beetje andere schrijfwijze maar daarmee is alles gezegd
  hij, want het is maar 1 persoon is dan ook nog familie van “de redactie” dan weet je genoeg
  die zegt ook altijd “je bent niet verplicht om sv te lezen” zou zeggen aan Leo en alle andere mensen die niet willen meedoen met die meute om niet meer te reageren op sv, die verwijdert enkel de berichten die hem en zijn familie niet aanstaan oa de commentaren over catalonie
  en daarbij het zal niet op enkele lezers aankomen hij heeft er duizenden en duizenden….droom lekker verder
  misschien is het wel heel vlug verwijderd, er is nog licht in zijn “bureel”
  manuel o was bijna vergeten ben nu ook een trolleke

  1. Leer eerst mojn naam goed te schrijven. En ik zal een ander wood gebruiken voor jou, exclusief: ONOZELAAR!

 2. Een ieder moet bij zichzelf beginnen. Vooraf nadenken en handelen. Vervuiling treft iedereen . De hele natuur raakt diep vervuild. De lucht , gronden , water , etc.

  De kern waar het mis gaat daar draait alles om. Weersomstandigheden spelen ook een grote rol denk maar aan stormen . De afval bakken , containers en stortplaatsen zijn niet storm bestendig. Prive afval bij woningen en ga zo maar even door. Het weggooi gedrag op straat en stranden. Op elke buitenparkeerplaats liggen puiken , restafval van fastfood toko,s , luiers , plastic zelfs vuilniszakken . Teveel om op te schrijven.

  Gelukkig worden steeds meer mensen bewust van de schade en gaan zelf er op letten.

  Schelden op elkaar heeft geen zin , De boel opruimen wel.!

  P.s. Het rookgedrag is al beroerd het weggooien van puiken is al helemaal…….! Waar gaat het nog over…!! Wat gaat er in die hoofden rond..! Beschonken en stronken vervuilen de omgeving . Agressief en volledig van de wereld af gegleden. ! Nee weer geen echte beschaving neer gezet.! Er zijn velen die niet sporen tussen de oren.

  Ben er helemaal klaar mee.!

  Een voorbeeld.

  Vrienden tussen aanhalingstekens. De ene heeft zwaar astma de ander niet en die steekt een sigaret op naast de ander en vraagt vervolgens ga je mee naar die stap-tent. Op het einde steken ze vuurwerk af ze hebben daar wat te vieren. Wil je een sigaret. O je rookt niet , vanwege je astma natuurlijk was ik even vergeten en steekt de volgende sigaret op. Daarna het lege pakje op het strand laten vallen en met de schoen wat zand er over.
  Spuugt nog even met een flinke nicotine roggel.

  De verstandloze malloot op zijn best met een flinke neut op.

  Mijn handen jeuken ik moet mij inhouden. Weg strand plezier en zit in andermans sigaretten rook.

 3. ik ben een trouw lezer van Spanje Vandaag en heb respect voor het vele goede werk dat de redactie verzet !
  Waar ik minder respect voor heb zijn de soms ridicule en kwetsende reacties. Mijn voorstel is om de mogelijkheid om te reageren maar af te schaffen.

  1. Je hebt hier wel een punt maar als het jou stoort hoef je de reacties niet te lezen want ook dat is een mogelijkheid

 4. Ipv die achterlijke film van Al Gore; an inconvient truth, verplicht voor kinderen op school, waar ze leren dat CO2 slecht voor de aarde zou zijn, terwijl CO2 juist krachtvoer voor planten is, zouden ze moeten leren dat plastic dodelijk is voor de natuur en dus uiteindelijk voor de mensheid zeer schadelijk is. Overheden hebben belang bij CO2 belasting daarom is deze Global Warming onzin zo opgekomen. Maar goed, de plastic industrie is enorm groot en bezorgt veel banen. Overigens stoppen steeds meer supermarkten met die (gratis) plastic tasjes. Ook in Spanje. Dat is een begin.

 5. leo…een open deur…
  Maar ze zijn toch ze hadden 1 ding beter niet meer moeten oppakken

  En denk je nu echt dat het in andere landen beter is?
  Jij was toch

  1. sorry ging iets mis—

   leo jij was toch al zo lang hier en aangezien je niet werkt, had je dan niet als een vrijwilliger mensen kunnen zeggen dat jij het beter weet??

 6. Iedere keer als men aan de kassa komt nemen de Spanjaarden verschillende plastiek tasjes aan 10 cent om hun boodschappen in mee te nemen. Het kassapersoneel tracht elke keer een tasje aan te smeren. Goede inkomsten voor het warenhuis. Wij gebruiken, zoals de meerderheid van de toeristen een herbruikbare tas maar dat is aan de Spanjaarden niet besteed.

 7. Ze moeten de Spanjaarden nog opvoeden wat het wegwerpen van alles wat niet te heet of te zwaar is.Ook de bezitters van honden moeten ze opvoeden want de uitwerpselen liggen overal maar opkuisen is er niet bij,was er laatst niet een artikel waar in vermeld werd dat er hoge boetes op stonden? Maar wie gaat dat controleren geen kat.Idem het zelfde voor het dumpen van afval.

 8. Als je zie wat de locals op (Gran Canaria ) laatstaal op het spaanse vasteland op straatgooien huisvuil inclusief dan vind je het totaal niet gek vies volk watdatbetreft plus de toeristen einde vande wereld staat voor de deur fijn toch om te weten

  1. Als de Spanjaarden een feest op het strand gehad hebben of in de stad wil je de volgende dag niet zien wat er allemaal op straat of op het strand ligt, ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Dit is toch een deel van de opvoeding, altans bij mij wel want mijn ouders lieten mij wat ik op straat gooide weer oppakken en in de prullenbak gooien en zo heb ik het uituidelijk toch aangeleerd niet zomaar iets op straat neer te gooien.

   1. Nogmaals excuus, mijn laptop heeft kuren….
    Maar ik wilde dus zeggen, als jouw ouders je zaken lieten oppakken, had iemand ze misschien moeten zeggen dat ze jouw hadden moeten laten liggen.
    Jij bent zo negatief, pfffff overal negatieve reacties zetten, man man, doe je zelf en ons nu echt een plezier en hou je negatieve ellende voor een ander man

    1. Juan74, kun je niet beter een commentaar geven op het artikel in plaats van altijd maar op Leo zijn kap te zitten.
     En voor de redactie : als men iemand persoonlijk aanvalt doen jullie er dan niets aan ?
     De uitspraak :” had iemand ze misschien moeten zeggen dat ze jouw hadden moeten laten liggen ” vind ik er toch zeer zwaar over. Op andere forums volgt er voor zo iets onmiddellijk een ban.

     1. Michiel Juan74 heeft duidelijk niet begrepen wat ik wilde zeggen en ook geen goed hart. Tja na zo´n opmerking van hem wordt het nu nog heel erg moeilijk hem nog te respecteren wat ik voorheen wel deed.

     2. @ Michel: leo heeft dat helemaal aan zichzelf te danken. Steeds dat negativisme plus zijn betweterij want hij is getrouwd met een Spaanse en woont reeds 20j in Spanje dus hij weet het allemaal beter dan anderen…enz
      Hij mag van jou dan wel op ieders kap zitten of persoonlijk aanvallen? Zoals ik reeds eerder zei barst het hier vd hypocrieten en wellicht ben jij een trolleke (maw: we horen hier ook der leo maar onder een alias) óf zijn vriendje die hij voor zijn karretje heeft gespannen.
      Misschien worden deze reacties toch nog verwijderd door de redactie en dat mag, no problem!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken