Politie Benissa onderzoekt zes jagers op mogelijke vergiftiging van honden

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Volgens nieuwsberichten in mei van dit jaar was de Guardia Civil bezig met het verkennen van een mogelijk verband tussen zes jagers en eerdere vergiftigingen van honden in het gebied. Het nieuws kwam als een verrassing voor veel lokale bewoners, omdat jagers eerder door de lokale autoriteiten als niet verantwoordelijk werden beschouwd.

De zes jagers zouden door de politie zijn gevonden met “illegaal bezit van zeer giftige fytosanitaire producten”, een aantal strafbare jachtmiddelen’, evenals “tot 51 jachthonden (een van gevaarlijke rassen) zonder vaccinatie en zonder identificatie”.

Verder werd gesuggereerd dat de jagers aangeklaagd zouden kunnen worden met betrekking tot het overtreden van de wetten van bescherming van flora en fauna; ongeoorloofd bezit van toxische fytosanitaire producten; en/of van huisdieren misbruik, afhankelijk van de resultaten van de analyse van de in beslag genomen stoffen.

Eind mei werden de rapporten bevestigd door een woordvoerder van de Benissa-raad in een verklaring gericht aan de schrijver van dit persbericht, die eraan toevoegde dat “Seprona eindelijk enkele resultaten van haar onderzoeken had gekregen”.

Het is op dit moment nog onduidelijk wat het vervolg hierop zal zijn, of dat de jagers voor het gerecht zullen worden gebracht. De Guardia Civil was tot nu toe niet beschikbaar voor commentaar.

Vergiftiging

De eigenaar van de Spaanse hond Jordan, die in maart vergiftigd werd terwijl ze werd meegenomen voor een wandeling aan de riem in het gebied van Benissa, lichtte de schrijver van dit persbericht in juni in dat de resultaten van het toxicologische rapport nog niet ontvangen zijn.

Het rapport was naar zeggen via de Guardia Civil naar een laboratorium gestuurd door de dierenarts Isidor Mollà, eigenaar van de Veterinaire kliniek in Benissa, die eerder had gezegd dat de honden vergiftiging “het werk van professionals” was.

Nieuws

Dit nieuws vervolgt eerdere berichten van dit jaar in mei, toen werd beschreven dat de landelijke gebieden Benissa, Teulada en Calp in de populaire Spaanse vakantiebestemming Costa Blanca opnieuw waren veranderd in “een hel voor hondenbezitters” nadat honden dodelijk vergiftigd waren na het eten van giftig vlees.

Volgens Maria Jose Sanchez, territorium manager van de Spaanse dierenrechten partij PACMA (Partido Animalista Contra el Maltrato Animal) die met de lokale gemeente samenwerkt aan de onderzoeken, werd op 11 april vastgesteld dat er 28 honden en een paar andere dieren waren gestorven.

Ze zei ook dat uit rapporten van dierenartsen bleek dat het gebruikte gif strychnine was. Strychnine betekent een pijnlijke dood, is illegaal in Europa en is wereldwijd bekend vanwege het gebruik om opzettelijk honden te doden.

Daarnaast zei Sanchez dat mensen in Spanje slechts “zelden naar de gevangenis gaan als ze eenmaal schuldig zijn bevonden aan dieren delicten”, dat een strengere handhaving van de wet “absoluut noodzakelijk is” en dat “strengere straffen voor dierenmishandelaars nodig zijn”.

Veel plaatselijke bewoners uitten hun bezorgdheid over lokale jagers die mogelijk verantwoordelijk waren tijdens een speciale raadsvergadering die op 27 maart een werd gehouden na een demonstratie. De Benissa gemeenteraad had echter gezegd dat de plaatselijke jagersvereniging aan onderzoeken deelnam en niet als een verdachte werd beschouwd.

Demonstratie bewoners

Lokale mensen zelf hadden ook gereageerd op de situatie met een demonstratie in de straten van Benissa op 27 maart. Naar schatting een gemengde menigte van ongeveer 300 lokale mensen kwam opdagen. De mars werd beschreven door sommigen die deelnamen als “emotioneel, luidruchtig en boos”, met veel hondenbezitters die hun honden verloren hadden om te vergiftigen door billboards te dragen waarop hun foto’s te zien waren.

De demonstratie eindigde met een volledige raadsvergadering in het stadhuis, met de burgemeester van Benissa, Abel Cardona Castell, aanwezig. Tijdens de vergadering wees de burgemeester op het lage aantal meldingen en drong er bij eigenaren van vergiftigde honden op aan hun gevallen aan de Guardia Civil te melden.

Bron: Ingezonden persbericht
Auteur: Femke van Iperen / Freelance journalist and feature writer

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Aan de redactie: gelieve Wizza en Peter van dit forum te verwijderen, hun reactie is verwerpelijk. Dit is blinde haat, maar die ook gevoed wordt door deze tendentieuze berichten. Bijkomend, er is geen enkel bewijs dat het jagers zijn, waarom zouden die honden vergiftigen? Ik ken Benissa zeer goed, en de jachtfederatie veroordeelt deze feiten en merkt op dat dit niets met jacht of jagers te maken heeft. Blijkbaar heeft er iemand een probleem met ronddolende honden, een grote plaag van die lieve spanjaarden of zijn dat ook jagers?

De vele jagers die ik hier ken hebben geen enkel respect voor hun honden of ander leven en wanen zich boven de wet en alles en iedereen; Indien je niet weet waar je over spreekt hou dan je bek!

Toch wel raar dat jullie steeds maar weer blijven ageren met agressie zoals door je strot rammen terwijl jullie nog steeds Jagers verwarren met Stropers. Verantwoorde jagers zullen altijd hun jachtgebied beschermen tegen ongewenste invloeden zoals stropers en zullen ook altijd willen zorgen voor een voldoende en gevarieerde wildstand in hun gebied en hun jachtgebied zorgvuldig beheren DUS……… zullen nooit zoals jullie maar blijven beweren alles doodschieten, iets wat stropers wel doen. Zou tegenover nette en verantwoordelijke jagers wel zo mooi zijn als jullie je blinde haat op stropers richten en op pad gaan en het ook daadwerkelijk door hun… Lees verder »

Heeft niks te maken met blinde haat, wel gezond verstand, iets dat jagers en hun voorstanders totaal ontbreekt. En de jagers zijn gewapend, dus moest ik ze al willen pakken schieten ze mij toch neer, zoals ze met iedereen zouden doen.

Jagers zijn de allergrootste minkukels en uitschot dat je op de wereld kunt vinden, gewoon een flinke portie strychnine door hun strot rammen en we zijn van dat overbodig volk vanaf.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Jagers zijn en blijven smerig krapuul met geen enkele vorm van mededogen voor alles wat leeft! Zelfs een volledig verbod op de jacht zal hun niet tegenhouden, want dan gaan ze gewoon verder met stropen, want dieren vermoorden moet doorgaan voor hun.

Waar ik woon leven veel jagers en heb ze al meerdere malen gevolgd op een zondag ochtend, ze zeggen zich wel aan alles te houden maar dat is 100% niet waar het is uitschot van de bovenste plank. Toen ik te dichtbij kwam hebben ze zelfs een schot gelost op 1 van mijn honden, en die ziet er echt niet uit als een konijn. Ze jagen niet echt zoals ik gezien heb ze schieten gewoon op alles wat beweegt, en wat niet nodig is blijft liggen, ook schoppen ze de honden en slaan ze met de kolf van hun geweren… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.