Politie Benissa onderzoekt zes jagers op mogelijke vergiftiging van honden

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Volgens nieuwsberichten in mei van dit jaar was de Guardia Civil bezig met het verkennen van een mogelijk verband tussen zes jagers en eerdere vergiftigingen van honden in het gebied. Het nieuws kwam als een verrassing voor veel lokale bewoners, omdat jagers eerder door de lokale autoriteiten als niet verantwoordelijk werden beschouwd.

De zes jagers zouden door de politie zijn gevonden met “illegaal bezit van zeer giftige fytosanitaire producten”, een aantal strafbare jachtmiddelen’, evenals “tot 51 jachthonden (een van gevaarlijke rassen) zonder vaccinatie en zonder identificatie”.

Verder werd gesuggereerd dat de jagers aangeklaagd zouden kunnen worden met betrekking tot het overtreden van de wetten van bescherming van flora en fauna; ongeoorloofd bezit van toxische fytosanitaire producten; en/of van huisdieren misbruik, afhankelijk van de resultaten van de analyse van de in beslag genomen stoffen.

Eind mei werden de rapporten bevestigd door een woordvoerder van de Benissa-raad in een verklaring gericht aan de schrijver van dit persbericht, die eraan toevoegde dat “Seprona eindelijk enkele resultaten van haar onderzoeken had gekregen”.

Het is op dit moment nog onduidelijk wat het vervolg hierop zal zijn, of dat de jagers voor het gerecht zullen worden gebracht. De Guardia Civil was tot nu toe niet beschikbaar voor commentaar.

Vergiftiging

De eigenaar van de Spaanse hond Jordan, die in maart vergiftigd werd terwijl ze werd meegenomen voor een wandeling aan de riem in het gebied van Benissa, lichtte de schrijver van dit persbericht in juni in dat de resultaten van het toxicologische rapport nog niet ontvangen zijn.

Het rapport was naar zeggen via de Guardia Civil naar een laboratorium gestuurd door de dierenarts Isidor Mollà, eigenaar van de Veterinaire kliniek in Benissa, die eerder had gezegd dat de honden vergiftiging “het werk van professionals” was.

Nieuws

Dit nieuws vervolgt eerdere berichten van dit jaar in mei, toen werd beschreven dat de landelijke gebieden Benissa, Teulada en Calp in de populaire Spaanse vakantiebestemming Costa Blanca opnieuw waren veranderd in “een hel voor hondenbezitters” nadat honden dodelijk vergiftigd waren na het eten van giftig vlees.

Volgens Maria Jose Sanchez, territorium manager van de Spaanse dierenrechten partij PACMA (Partido Animalista Contra el Maltrato Animal) die met de lokale gemeente samenwerkt aan de onderzoeken, werd op 11 april vastgesteld dat er 28 honden en een paar andere dieren waren gestorven.

Ze zei ook dat uit rapporten van dierenartsen bleek dat het gebruikte gif strychnine was. Strychnine betekent een pijnlijke dood, is illegaal in Europa en is wereldwijd bekend vanwege het gebruik om opzettelijk honden te doden.

Daarnaast zei Sanchez dat mensen in Spanje slechts “zelden naar de gevangenis gaan als ze eenmaal schuldig zijn bevonden aan dieren delicten”, dat een strengere handhaving van de wet “absoluut noodzakelijk is” en dat “strengere straffen voor dierenmishandelaars nodig zijn”.

Veel plaatselijke bewoners uitten hun bezorgdheid over lokale jagers die mogelijk verantwoordelijk waren tijdens een speciale raadsvergadering die op 27 maart een werd gehouden na een demonstratie. De Benissa gemeenteraad had echter gezegd dat de plaatselijke jagersvereniging aan onderzoeken deelnam en niet als een verdachte werd beschouwd.

Demonstratie bewoners

Lokale mensen zelf hadden ook gereageerd op de situatie met een demonstratie in de straten van Benissa op 27 maart. Naar schatting een gemengde menigte van ongeveer 300 lokale mensen kwam opdagen. De mars werd beschreven door sommigen die deelnamen als “emotioneel, luidruchtig en boos”, met veel hondenbezitters die hun honden verloren hadden om te vergiftigen door billboards te dragen waarop hun foto’s te zien waren.

De demonstratie eindigde met een volledige raadsvergadering in het stadhuis, met de burgemeester van Benissa, Abel Cardona Castell, aanwezig. Tijdens de vergadering wees de burgemeester op het lage aantal meldingen en drong er bij eigenaren van vergiftigde honden op aan hun gevallen aan de Guardia Civil te melden.

Bron: Ingezonden persbericht
Auteur: Femke van Iperen / Freelance journalist and feature writer

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.